Πολιτική

Ευρωβαρόμετρο: Η φτώχεια και η ακρίβεια είναι τα μεγαλύτερα ζήτηματα για τους ψηφοφόρους της ΕΕ

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, έδειξε το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.

Μετά τη φτώχεια ακολουθεί η δημόσια υγεία, οι θέσεις εργασίας, η άμυνα, η ασφάλεια και η κλιματική κρίση. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το μεταναστευτικό έπαψε πλέον να είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα των πολιτών του μπλοκ, παρά την προβολή του θέματος στα μέσα ενημέρωσης αλλά και την πολιτική εκστρατεία που διεξάγουν τα δεξιά και κυρίως τα ακροδεξιά κόμματα τον τελευταίο χρόνο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θέτει τη φτώχεια και την κρίση του κόστους ζωής, όπως και τον κοινωνικό αποκλεισμό ως το υπ’ αριθμόν ένα θέμα για τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στις κάλπες στις αρχές Ιουνίου για να εκλέξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και η δημόσια υγεία (32%) είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι 55% και 56%, ενώ 55% αναφέρει ως προτεραιότητα την στήριξη της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


evrovarometro1

Για τους ψηφοφόρους στην Ιταλία, όπου η παράτυπη μετανάστευση μέσω της Μεσογείου από την Τυνησία αυξήθηκε κατακόρυφα πέρυσι, μαζί με εκείνους στην Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, η πρώτη προτεραιότητα είναι οι θέσεις εργασίας και η στήριξη της οικονομίας.

Η μετανάστευση και η Ουκρανία καταγράφηκαν ως τα δύο κορυφαία θέματα για τους ψηφοφόρους στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Έμφαση στην άμυνα και την ασφάλεια

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέτουν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως πρώτες προτεραιότητες για την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα αφενός και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία αφετέρου με 30% και στις δύο κατηγορίες.

Δημοφιλέστερα

To Top