Ελλάδα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ στα… Φιλιατρά πριν φτάσει στο Παρίσι

Το ταξίδι της προς το Παρίσι ξεκίνησε χθες η Ολυμπιακή Φλόγα. Μετά την εντυπωσιακή τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία οι λαμπαδηδρόμοι τη μεταφέρουν σε πόλεις της Πελοποννήσου, δίνοντας την αφορμή για μικρές γιορτές στις περιοχές απ’ όπου περνά. Όμως, το πέρασμα από τα Φιλιατρά, αποκτά σ’ αυτή την ολυμπιακή διαδρομή ιδιαίτερη αξία, αφού η μεσσηνιακή πόλη έχει ένα … κοινό με το Παρίσι, τον δικό της «Πύργο του Άιφελ»… 


FILIATRA_02__6190188

Οι φωτογραφίες του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Νίκου Λυμπερόπουλου, που κατάγεται από τα Φιλιατρά να τρέχει ως λαμπαδηδρόμος  μπροστά από το αντίγραφο του εμβληματικού τοπόσημου του Παρισιού, στην πρώτη ματιά προκαλούν την απορία: «πρόλαβε η Φλόγα να φτάσει στη Γαλλία;»

Η αλήθεια είναι ότι το αξιοθέατο των Φιλιατρών, που κατασκευάστηκε το 1960 με δωρεά του γιατρού- γλύπτη και ευεργέτη της πόλης από τον Χαράλαμπο Φουρναράκη, απέχει πολύ από το να συγκριθεί με το πρωτότυπο του Παρισιού. Έχει ύψος 26 μέτρα (είναι περίπου 275 μέτρα πιο “κοντός” από εκείνον στο Παρίσι) και αποτελεί ένα συμπαθές ομοίωμα, που μαζί με την Υδρόγειο και τον Πύργο των Παραμυθιών, επίσης δωρεές του Φουρναράκη, δίνουν χαρακτήρα στα Φιλιατρά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν κιτς τα δώρα του ελληνοαμερικανού γιατρού στη γεννέτειρά του, ωστόσο, ειδικά ο «Πύργος του Άιφελ Φιλιατρών» για τους ντόπιους συμβολίζει πλέον τη φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Γαλλίας, ενώ έχει «πρωταγωνιστήσει» στο παρελθόν σε διαφήμιση αναψυκτικού, όπου διψασμένοι τουρίστες έβλεπαν το «Παρίσι στο πουθενά» και συνέρχονταν πίνοντας το αναψυκτικό.


FILIATRA_03__6190177

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί στη Γαλλία με το ιστορικό ιστιοφόρο Μπελέμ. Χθες, πρώτη μέρα της διαδρομής της που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία είχε σταθμούς στην Αμαλιάδα, την Αρχαία Ήλιδα, την Ανδραβίδα, τη Γαστούνη, τον Πύργο, τη Ζαχάρω, τα Φιλιατρά (με λαμπαδηδρόμο τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Νίκο Λυμπερόπουλο) και διανυκτέρευσε στην Πύλο. 

Συμβολικά, μάλιστα,  διανυκτέρευσε έξω από την οικία του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα, με τον Δήμο Πύλου Νέστορος να διοργανώνει μία όμορφη Τελετή, με ομιλίες από τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, τον Αρχηγός της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάση Βασιλειάδη και την εκπρόσωπο της Γαλλίας Véronique Bruez.


FILIATRA_01__6190173

Δημοφιλέστερα

To Top