Διεθνή

Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι και η «παραμικρή εισβολή» του Ισραήλ θα επιφέρει «μαζική και σκληρή» απάντηση, την ώρα που η χώρα του προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο της απάντησης από το Ισραήλ, σε χρόνο και με τρόπο που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεν καταλήξει ότι θα απαντήσουν στο Ιράν, αλλά δεν έχει λάβει την οριστική απόφαση για τον χρόνο, ανέφερε η Jerusalem Post.

Λόγω του πολυσύνθετου σχεδιασμού που χρειάζεται για την υλοποίηση της επίθεσης, η απόφαση μπορεί να αλλάξει ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο ο επικεφαλής των IDF, Χερτζ Χαλεβί, άφησε να εννοηθεί ότι το χτύπημα μπορεί να μην γίνει άμεσα, με δεδομένο ότι πλησιάζει και το εβραϊκό Πάσχα, η εβδομάδα του οποίου αρχίζει από τις 22 Απριλίου.

Οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ είναι πολλές και κλιμακούμενης βαρύτητας.

Ένα μεγάλο χτύπημα θα μπορούσε να αφορά τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ ένα μεσαίας βαρύτητας τις εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή βαλλιστικών πυραύλων που εμπλέκονται άμεσα στο χτύπημα του Ιράν. Περιορισμένης κλίμακας είναι, κατά την Jerusalem Post, η δολοφονία αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης ή ακόμη και μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση.

Παράλληλα όμως η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ίσως εμπλακεί σε έναν ασυνήθιστα σημαντικό στόχο. Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ δήλωσε την Τρίτη ότι «οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ορθάνοιχτοι για την [ισραηλινή] πολεμική αεροπορία», μια δήλωση που δείχνει ότι η απάντηση θα έλθει από αέρος.

Ιράν: Θα απαντήσουμε σε κάθε επίθεση

Στην Τεχεράνη από την άλλη πλευρά κλιμακώνουν ρητορικά για την ώρα τις απειλές. 

Η επίθεση της Κυριακής «κατέρριψε τη δόξα του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιράν Ραΐσι κατά την ετήσια στρατιωτική παρέλαση κοντά στην Τεχεράνη. «Αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες», δήλωσε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος.

Δημοφιλέστερα

To Top