Διεθνή

Κροατία: Πρωτιά χωρίς αυτοδυναμία για το κόμμα του πρωθυπουργού Πλένκοβιτς δείχνουν τα exit poll

Η συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2016, παίρνει την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα Τετάρτη στην Κροατία, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls.

Ειδικότερα, η HDZ του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς φέρεται να καταλαμβάνει 58 από τις 151 έδρες στη νέα βουλή, έναντι 44 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς, 13 του ακροδεξιού Κινήματος για την Πατρίδα και 11 των Οικολόγων.

Στις εκλογές του 2020, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) είχε εξασφαλίσει 66 έδρες.

Στις πρώτες αναλύσεις, γίνεται λόγος για περίοδο πολιτικής αστάθειας στην οποία εισέρχεται η Κροατία, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιδιώκουν να συμμαχήσουν με δυνάμεις που έχουν διαφορετικές θέσεις σε αρκετά ζητήματα.

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα σκάνδαλα διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια ψαλίδισαν τα ποσοστά της HDZ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Μιάμιση ώρα πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής υπολογιζόταν σε 50,6% έναντι 34,4% την ίδια στιγμή στις εκλογές του 2020.


milanovic

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν το HDZ να προηγείται του SDP του Μιλάνοβιτς, ο οποίος ένα μήνα πριν από τις εκλογές έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι θα επιδιώξει τη θέση του πρωθυπουργού ως επικεφαλής του SDP. Ως πρόεδρος, είχε υιοθετήσει δεξιές λαϊκιστικές θέσεις και είχε τοποθετηθεί υπέρ του Κρεμλίνου.

Δημοφιλέστερα

To Top