Διεθνή

Μέση Ανατολή: Το υψηλό κόστος του Iron Dome, στρέφει Ισραήλ και ΗΠΑ σε οπλικά συστήματα μικροκυμάτων και λέιζερ

Ακριβά κοστίζει για το Ισραήλ η χρήση της αντιπυραυλικής ασπίδας Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος), ενώ αμελητέο είναι το κόστος των οπλικών συστημάτων μικροκυμάτων και λέιζερ που είναι ικανά να αναχαιτίσουν σμήνη drones, γράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Αυτή η σιδερένια «ομπρέλα» είναι το μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του Ισραήλ για να εξουδετερώνει τις ρουκέτες της Χαμάς. Ωστόσο, από τη στιγμή που ένας πόλεμος έχει διάρκεια και είναι κοστοβόρος, οι εμπλεκόμενοι αφήνουν την φαντασία τους να καλπάσει εφεύροντας όπλα τα οποία όμως δεν θα πρέπει να κοστίζουν μία περιουσία.

ΗΠΑ και Ισραήλ δοκιμάζουν τώρα οπλικά συστήματα μικροκυμάτων και λέιζερ που αναπτύσσονται από ιδιωτικές εταιρείες, για την αναχαίτιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Ουσιαστικά, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των εξοπλιστικών συστημάτων είναι οικονομικό, καθώς ενώ κάθε αναχαίτιση από τον «Σιδερένιο Θόλο» κοστίζει περίπου 30.000 δολάρια, το αντίστοιχο κόστος με λέιζερ είναι σχεδόν αμελητέο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης λέιζερ «DragonFire» που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, ανεβάζουν το κόστος κάθε αναχαίτισης σε περίπου 12,4 δολάρια.

Επιπλέον, όπως σχολιάζει το αμερικάνικο δημοσίευμα, συστήματα μικροκυμάτων και λέιζερ προσφέρουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν για όσο διάστημα βρίσκονται σε ισχύ.

Με τον τρόπο αυτό, βοηθούν στην κατάρριψη ενός σμήνος drones χωρίς να τελειώσουν τα πυρομαχικά.

Οι προσπάθειες του Τελ Αβίβ για την ανάπτυξη τεχνολογίας αναχαίτισης με λέιζερ επενδύονται στο σύστημα «Iron Beam», το οποίο τελειοποιεί η εταιρεία Rafael Advance Development Systems αναπτύσσοντας κι έναν εκτοξευτήρα ενώ η εταιρεία Elbit Systems Ltd. παρέχει το ίδιο το λέιζερ.

Χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ 100 κιλοβάτ, το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει διάφορους πυραύλους.

Δημοφιλέστερα

To Top