Πολιτική

Σκυλακάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Δεν γίνεται καμία ιδιωτικοποίηση νερού στη Θεσσαλία, λέτε τερατώδη ψέματα

Με σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης και ε) της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο κ. Σκυλακάκης, κατηγόρησε τον κ. Φάμελλο για «τερατώδη ψέματα» και για υπονόμευση της κοινής προσπάθειας να αντιμετωπιστεί ένα επόμενο καταστροφικό φαινόμενο στην Θεσσαλία, με μόνο γνώμονα μικροκομματικά οφέλη, καθώς ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και κατ’ ελάχιστο του κεφαλαίου που αφορά την ίδρυση μιας Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλίας.

«Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση για το νερό της Θεσσαλίας είναι ένα τερατώδες ψέμα, διότι μιλάμε για έναν φορέα αποκλειστικά και μόνο ιδιοκτησίας του Δημοσίου και με συμμετοχή φορέων του Δημοσίου και της Αυτοδοίκησης” απάντησε ο αρμόδιος υπουργός και έθεσε προς τον κ. Φάμελλο το ερώτημα: «Οπότε τι στην ευχή ιδιωτικός φορέας είναι που έχει μόνο Δημόσιο; Τι στην ευχή κέρδος υπάρχει που έχει μόνο Δημόσιο μέσα και είναι ενταγμένος στην Γενική Κυβέρνηση; Πώς μπορείτε να μιλάτε για ιδιωτικοποίηση του νερού χωρίς να κοκκινίζετε όταν μιλάμε για 100% Δημόσιο; Νομίζετε ότι αυτά τα τερατώδη ψέματα που είπατε επί μία τετραετία οδήγησαν κάπου αλλού από τα ποσοστά που έχετε σήμερα; Και έρχεστε και επαναλαμβάνετε τα τερατώδη ψέματα;».

«Πρόκειται για ένα μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει στη συνέχεια και σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει την μεγάλη καταστροφή της Θεσσαλίας ως δικαιολογία και ευκαιρία για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων στη χώρα μας, ιδρύοντας έναν οργανισμό που αφαιρεί αρμοδιότητες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Πολιτεία – Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από τους ΟΤΑ, καταργεί τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διάταξης αφορά το Δημόσιο, τις εταιρείες του Δημοσίου και τα δημόσια έργα. Η κατάθεση του νομοσχεδίου, επιπλέον, γίνεται κατά παράβαση βασικών δημοκρατικών κανόνων». είπε ο Σωκράτης Φάμελλος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αρμόδιου υπουργού.

Επί ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσατε να ιδιωτικοποιήσετε το νερό

Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι πράγματι υπήρξε απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του νερού, μόνο που αυτή ήταν επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έβγαλαν την ΕΥΔΑΠ από την Γενική Κυβέρνηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε την ΕΥΔΑΠ και πάλι στη Γενική Κυβέρνηση.

Επί της ουσίας της διάταξης για την ίδρυση ΑΕ που θα διαχειρίζεται τα ύδατα της Θεσσαλίας, εξήγησε ότι επελέγη αυτό το μοντέλο – όπως ακριβώς ισχύει για όλες τις εταιρείες του Δημοσίου που είναι ΑΕ και λειτουργούν απολύτως με όρους δημοσίου συμφέροντος – για λόγους ευελιξίας και για να εξασφαλιστεί η άμεση λειτουργία του φορέα, με την κατάλληλη στελέχωση, με μόνο στόχο να αντιμετωπιστεί μελλοντικά ενδεχομένη επέλαση ενός άλλου Ντάνιελ. Όπως προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο, αφού στην Θεσσαλία η διαχείριση των υδάτων ήταν κάκιστη και γινόταν υπό καθεστώς παρανομίας, αλληλοκάλυψης των φορέων και ασσυνενοησίας, έλλειψης επάρκειας νερού και καθυστερήσεων των αναγκαίων έργων. Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε: “Δηλαδή εσείς που κυβερνήσατε, είστε ευχαριστημένοι από αυτή την κατάσταση;”.

Ιδίως προς τον κ. Φάμελλο είπε: «Έχετε συνειδητοποιήσει τί έγινε στη Θεσσαλία και πόσο επείγοντα είναι τα πράγματα; Είναι πολύ γρήγοροι οι χρόνοι αν και το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε δημόσια επί πάρα πολύ καιρό, οι βασικές του διατάξεις είναι γνωστές στην κοινή γνώμη εδώ και πολλούς μήνες και έχουμε κουβεντιάσει με φορείς, με την ΚΕΔΕ και πήγαμε και στη Θεσσαλία. Ειδικά ο φορέας αυτός δεν έχει golden boys. Που τα είδατε; Ή νομίζετε ότι ένας φορέας του μεγέθους που πάμε να φτιάξουμε θα λειτουργήσει αν δεν προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους; Και πως θα τους προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους; Θα ψάχνουμε να βρούμε κομματικά στελέχη νομίζετε. Ψάχνουμε ανθρώπους που θα αναλάβουν τρομακτική ευθύνη διότι τίποτα δεν αποκλείει να έρθει ο Ντάνιελ πάλι φέτος ή του χρόνου ή τον επόμενο χρόνο».

«Δεν σας νοιάζει όμως αυτό, παρά μόνο το πολιτικό όφελος. Είναι στοίχημα όλων μας να πετύχει ο Φορέας αυτός για να μπορέσουμε να έχουμε στοιχειωδώς την διαχείριση των νερών στη Θεσσαλία. Και ερχόμαστε εδώ σήμερα να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια και σε αυτή την προσπάθεια η απάντησή σας είναι πλασματική κατηγορία. Διότι αν θέλατε μια πραγματική κατηγορία δεν θα βάζατε την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το να έχουμε ιδιωτικοποίηση του νερού χωρίς τίποτα ιδιωτικό σε ένα φορέα δεν έχει ξαναγίνει» κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Σκυλακάκης.

Τα κόμματα

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς, μιλώντας επί του αιτήματος για απόσυρση του νομοσχεδίου, αντέτεινε ότι σε όλους είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει μια ολοκληρωμένη σύγχρονη ευέλικτη και αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Προσέθεσε δε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει δεκάδες εταιρείες αυτής της νομικής μορφής και καταλόγισε λαϊκισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στον πολυκερματισμό στις περιφερειακές και τοπικές διαχειρίσεις υδάτων.

Δημοφιλέστερα

To Top