Οικονομία

Δεύτερη σερί άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ποιες μετοχές λειτούργησαν ως «καύσιμο»

Σε θετικό έδαφος για δεύτερη συναπτή μέρα διατηρήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, εκμεταλλευόμενο το «πάγωμα» στα σχέδια αντεπίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η κατάσταση στην περιοχή είναι ρευστή, εξ ου και η επιφυλακτικότητα στις τοποθετήσεις.

Με «συμμάχους» τη Jumbo, την Aegean, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη Lamda Development, αλλά και ενεργειακά blue chips, όπως η Mytilineos, η ΔΕΗ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Λεωφόρος Αθηνών πάτησε σήμερα σε πιο γερές βάσεις, καταγράφοντας πιο πειστική άνοδο σε σύγκριση με την Τετάρτη.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (18/4) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 15,59 μονάδες ή 1,14% και έκλεισε στις 1.381,07 μονάδες, κινούμενος σε ένα εύρος 13 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.368,23 (χαμηλό ημέρας) και των 1.381,11 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Με αυτό τον τρόπο «ψαλίδισε» τις απώλειες στο -2,9% από τις αρχές Απριλίου και ταυτόχρονα μείωσε τη διαφορά κατά -3,75% από το υψηλό 13ετίας των 1.434,87 μονάδων, που σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου. Επόμενος στόχος η επιστροφή πάνω από τις 1.400 μονάδες, αν και αναζητούνται οι θετικοί καταλύτες που θα δώσουν τα απαραίτητα «καύσιμα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, που συνοδεύονται από γενναιόδωρα μερίσματα και αισιόδοξες προοπτικές για την πορεία της φετινής χρονιάς, ήταν οι «στυλοβάτες» της ανάκαμψης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Jumbo, που οδήγησε την NBG Securities να δώσει τιμή-στόχο πολύ υψηλότερη σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Στα «ραντάρ» των επενδυτών βρίσκεται και η είδηση ότι η Jumbo εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates.

Από την άλλη πλευρά, μετριοπαθείς ήταν οι κινήσεις των αγοραστών στους τραπεζικούς τίτλους, με τον κλάδο να συμβάλει λιγότερο στη σημερινή άνοδο συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, με τους traders να εμφανίζονται πιο συντηρητικοί λόγω του ευμετάβλητου κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τα μέτρια μέχρι στιγμής αποτελέσματα α’ τριμήνου και η αβεβαιότητα στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής έχουν δημιουργήσει την τέλεια «καταιγίδα» στη Wall Street. Έχοντας «σπάσει» τα ιστορικά υψηλά τους πολλές φορές εντός του 2024, οι τρεις βασικοί δείκτες ξεκίνησαν νωθρά σήμερα, με τους S&P 500 και Nasdaq να προέρχονται από 4ήμερο πτωτικό σερί, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες στις επτά από τις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις.

Εμφανώς χειρότερη η εικόνα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές σε σύγκριση με την έναρξη των συναλλαγών, με το θετικό πρόσημο να είναι αμφίβολο στην Φρανκφούρτη. Ανέκαμψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την χθεσινή πτώση τους, με τον Kospi στη Νότια Κορέα και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να ξεχωρίζουν.

Αποτελέσματα και S&P

Δημοφιλέστερα

To Top