Αθλητισμός

Άρης-ΠΑΟΚ: Το ματς του αιώνα για τη Θεσσαλονίκη έρχεται είτε για να στέψει, είτε για να στοιχειώσει…

Ιστορία γράφεται απόψε στη Θεσσαλονίκη καθώς το βράδυ του Σαββάτου (19/5, 20:00, Novasports Prime) διεξάγεται ένα ντέρμπι μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθώς η έκβασή του θα κρίνει την ομάδα που θα κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα.

Αν οι «ασπρόμαυροι» κερδίσουν τους «κιτρινόμαυρους» στο «Κλεάνθης Βικελίδης» σηκώνουν αυτοί το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους,  ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην αναμέτρηση ΑΕΚ-Λαμία (σ.σ διεξάγεται την ίδια ώρα στην «OPAP Arena»). Σημειώνεται πως οι Θεσσαλονικείς έχουν 77 βαθμούς, έναντι 75 της «Ένωσης» που ευνοείται σε περίπτωση ισοβαθμίας των δύο.

Οι δύο μονομάχοι

Στο στρατόπεδο των γηπεδούχων, το σύνολο του Άκη Μάντζιου ολοκλήρωσε την προετοιμασία του χθες το απόγευμα (18/5) στο «Κλεάνθης Βικελίδης» χωρίς προβλήματα, με τον Αθηναίο τεχνικό να υπολογίζει σε όλους τους παίκτες του, χωρίς ωστόσο ν’ ανακοινώσει αποστολή για το μεγάλο παιχνίδι της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως είναι ετοιμοπόλεμοι οι Φραν Βέλεθ και Νέβεν Τζούρασεκ που ήταν στα πιτς ενώ επέστρεψαν οι Γιακούμπ Μπράμπετς και Ζαν Ζουλ που ήταν εκτός στο ματς με τη Λαμία λόγω καρτών

Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο 54χρονος τεχνικός αναγνώρισε, μιλώντας στη Nova, το ισχυρό κίνητρο που έχει ο ΠΑΟΚ προκειμένου να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος για 4η φορά στην ιστορία του και μάλιστα μέσα στο Χαριλάου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως ο Άρης θα παίξει για το γόητρό του, χωρίς κανένα επιπλέον άγχος ή πίεση.

Ακόμη για το σπουδαίο ματς τοποθετήθηκε στο συνδρομητικό κανάλι και ο Λορέν Μορόν αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν και για τους δύο μονομάχους, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο φιναλίστ του φετινού κυπέλλου Ελλάδος θέλει το τρίποντο μπροστά στο κοινό του.

Στο αντίστοιχο των φιλοξενούμενων, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έκλεισε την προετοιμασία της πάνοπλη και έπειτα αποσύρθηκε στο «Μακεδονία Παλλάς», συμπεριλαμβανομένου και του Τόμας Μουργκ που ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στην ποδοκνημική. Υπενθυμίζεται πως εκτός είναι μόνο ο τιμωρημένος Κωνσταντίνος Κουλιεράκης. Όπως και ο Άκης Μάντζιος έτσι και ο Ρουμάνος τεχνικός δεν ανακοίνωσε αποστολή για το μεγάλο ντέρμπι.

Με δηλώσεις του στη Nova, o συνεργάτης του 55χρονου κόουτς, Παντελής Κωνσταντινίδης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον μεγάλο αντίπαλο, τονίζοντας ωστόσο ότι με αυτοπεποίθηση και σωστή νοοτροπία, οι «ασπρόμαυροι» θα πάρουν αυτό που τους αξίζει όλη τη σεζόν.

Ποιος σφυρίζει το ντέρμπι

O Ισραηλινός διαιτητής Όρελ Γκρίνφιλντ ορίστηκε από την ΚΕΔ ώστε να διευθύνει το παιχνίδι που θα κρίνει τον τίτλο. Ο 42χρονος ρέφερι, κατηγορίας Elite της UEFA και διεθνής από το 20212 είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό, έχοντας σφυρίξει στο παρελθόν τα ματς Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-0 (13/2/22) και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (12/1/20).

Μάλιστα, ο Γκρίνφιλντ έδωσε το «παρών» στην τελική φάση του προηγούμενου Εuro ενώ έχει διαιτητεύσει στην καριέρα του παιχνίδια όλων των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων. Ενδεικτικά ήταν στους αγώνες Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ-Λίβερπουλ (2-1), Σαχτάρ Ντόνετσκ-Ρεάλ Μαδρίτης (1-1), Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Σπόρτινγκ Λισαβώνας (0-3) και Μπάγερ Λεβερκούζεν-Μονακό (2-3)

Όσον αφορά το ελληνικό ενδιαφέρον στα κύπελλα Ευρώπης, ο Ισραηλινός διαιτητής βρέθηκε στο Λουντογκόρετς-Ολυμπιακός για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League με τους Πειραιώτες ν’ αποκλείονται στα πέναλτι.

Βοηθοί θα είναι οι συμπατριώτες του Ρόι Χασάν – Ιντάν Γιαρκόνι και τέταρτος ο Γιάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας). Κλείνοντας στο VAR είναι ο επίσης Ισραηλινός Ντάνιελ Μπαρ με AVAR τον Κωνσταντίνο Ψάρρη (Ζακύνθου) και παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Δημήτρης Θάνος (Ηπείρου).

Το γήπεδο και τα μέτρα ασφαλείας

Το «Κλεάνθης Βικελίδης» αναμένεται κατάμεστο με τους φιλάθλους του Άρη να σπεύδουν από την πρώτη στιγμή ν’ αποκτήσουν τα μαγικά χαρτάκια για το ντέρμπι, θέλοντας έτσι να εμψυχώσουν το σύνολο του Άκη Μάντζιου απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό τους, αλλά και να μπουστάρουν ψυχολογικά την ομάδα ενόψει του μεγάλου τελικού κυπέλλου (25/5) εναντίον του Παναθηναϊκού στον Βόλο, που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Η ΠΑΕ Άρης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας καλεί σε επαγρύπνηση αναφέροντας: «Tην Κυριακή έχουμε το νου μας και στον διπλανό μας. Απαιτείται αυξημένη προσοχή από τον καθένα μας ξεχωριστά και όλοι μαζί».

Tις δικές του κινήσεις έκανε και ο Θόδωρος Καρυπίδης έχοντας επικοινωνία με τον διευθυντή της αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο Ευάγγελο Μουρτζίνο, ενημερώνοντάς τον για όλες τις ενέργειες που έγιναν από τον επίσημο Άρη, ζητώντας να υπάρχουν αυξημένα μέτρα, πάντα με την ανησυχία να πέσει ο σύλλογος θύμα προβοκάτσιας. Μάλιστα ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου με δήλωσή του τόνισε ότι ο Άρης θα παίξει για το DNA και τη φανέλα του παίρνοντας την απαραίτητη ώθηση από τον κόσμο.

Για το ντέρμπι τοποθετήθηκε μέσω ανακοίνωσης και ο «Super 3» δίνοντας σύνθημα νίκης  τόσο στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (19/5) που θα κρίνει το πρωτάθλημα όσο και στον επικείμενο τελικό κυπέλλου εναντίον του Παναθηναϊκού (25/5). Ακόμη ο μεγαλύτερος σύνδεσμος φιλάθλων του συλλόγου υπογραμμίζει «προσέχουμε τον διπλανό μας, στηρίζουμε τους παίκτες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και περιφρουρούμε το σπίτι μας έχοντας τα μάτια μας 1914».

Τη στήριξή τους προς τον Άρη και τους οπαδούς τους έδειξαν ακόμη και οι αντίστοιχοι της Μπορούσια Ντόρτμουντ, με τους οποίους υπάρχει αδελφοποίηση, αναρτώντας πανό στο ματς με την Ντάρμσταντ, ζητώντας την κατάκτηση του κυπέλλου.

Η αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη – Δικογραφία εναντίον ιστοσελίδας

Στη σύλληψη του 39χρονου υπευθύνου μελών του ΑΣ Άρης, για υποκίνηση δια του διαδικτύου σε πράξεις βίας ενόψει του κρίσιμου ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, προχώρησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.  

Σχηματίζεται, δε, δικογραφία σχετικά με ανάρτηση ιστοσελίδας φίλα προσκείμενης στον ΠΑΟΚ, για το ίδιο αδίκημα. Πιο συγκεκριμένα, η δικογραφία αφορά τους διαχειριστές της σελίδας των οργανωμένων οπαδών του Δικεφάλου στα social media, όπου σήμερα αναρτήθηκε ανακοίνωσή τους, η οποία καταλήγει με υστερόγραφο «Τσαλαπατήστε τους!».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος φέρεται να ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βίντεο όπου εμφανίζεται ο ίδιος να προτρέπει όσους βρεθούν αύριο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να βρίσκονται «εκτός εαυτού» και πως όποιος δεν φορά μπλούζα της ομάδας και δεν φωνάζει «σαν τρελός, σαν παλαβός, σαν παρανοϊκός» τότε «θα τον πετύχουμε και δεν θα περάσει καθόλου καλά».

Η ανακοίνωση των οπαδών του ΠΑΟΚ και το μπλόκο της ΕΛΑΣ

Την απόφαση να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το πρωί της Κυριακής σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και τμήμα του παραλιακού μετώπου, από τις 08:00 έως και τις 20:00 λόγω του ντέρμπι, έλαβε η Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Παρά το γεγονός της απαγόρευσης, οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ έβγαλαν ανακοίνωση μέσω της οποίας προανήγγειλαν συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», όπου έχει καταλύσει η αποστολή. Μάλιστα γνωστοποίησαν ότι θα παρακολουθήσουν το ματς σε γιγαντοοθόνη στην Τούμπα, εκεί όπου θα πάει και η αποστολή της ομάδας, εφόσον περάσει νικηφόρα από το Χαριλάου για τους πανηγυρισμούς του τίτλου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να βγάλει νέα απόφαση η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης διευρύνοντας τις περιοχές απαγόρευσης κάθε είδους συγκεντρώσεων και πορειών υπό τον φόβο επεισοδίων λόγω του κρίσιμου ντέρμπι

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και κάθε είδους πιθανών πορειών από τις 8 αύριο το πρωί έως τις 20:00 στις κάτωθι περιοχές:

«-Στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς: Αγνώστου Στρατιώτου-Αγ.Δημητρίου – Μακεδονικής Αμύνης – Ολύμπου – Ελ. Βενιζέλου – Λ. Νίκης – Καρόλου Ντηλ-Καστριτσίου – Μητρ. Γενναδίου – Φιλίππου – Αγνώστου Στρατιώτου

-Στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς: Αρμενοπούλου-Νικ. Σκλάβου – Ιασωνίδου- Εγνατία-Παλαιών Πατρών Γερμανού- Τσιμισκή – Κούσκουρα – Βογατσικού – Λ.Νίκης-30ης Οκτωβρίου-Λ. Μεγ. Αλεξάνδρου-Μ. Μπότσαρη-Αλ. Παπαναστασίου-Λ. Κων. Καραμανλή-Εγνατία-Εθνικής Αμύνης-Αρμενοπούλου,     

-Στην πλατεία-μνημείο Λ. Πύργου και την εφαπτόμενη σ’ αυτήν πλατεία αγαλμάτων Μ. Αλεξάνδρου και Κ. Καραμανλή, σε όλη την έκταση αυτών που οριοθετείται από τις οδούς Λ. Νίκης-30ης Οκτωβρίου – Μ. Αλεξάνδρου και 

-Σε όλο το πλακόστρωτο της παραλίας που περικλείεται από τις οδούς Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Λ. Μεγ. Αλεξάνδρου έως το σημείο που η Λ. Μεγ. Αλεξάνδρου τέμνεται με την οδό Μ. Μπότσαρη (άρθρο 7 Ν.4703/2020 & άρθρο 8 π.δ/τος 73/2020), 

Η απόφαση, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ελήφθη «δεδομένων των παραγόντων και των λοιπών περιστάσεων που συνθέτουν τη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πραγματοποίηση συνάθροισης-πορείας α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στις συγκεκριμένες περιοχές».

Με νεότερη ανακοίνωσή τους οι οργανωμένοι του ΠΑΟΚ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση της αστυνομίας για απαγόρευση των συγκεντρώσεων, κάνοντας νέο κάλεσμα για το μεσημέρι της Κυριακής.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως μετά από αυτή την απαγόρευση που βγάλατε ο κόσμος του Π.Α.Ο.Κ. θα είναι ακόμη περισσότερος. Σας ευχαριστούμε για αυτό. Ο ΠΑΟΚτσης δεν καταλαβαίνει από απαγορεύσεις και το έχει αποδείξει πολλάκις ποσό μάλλον σε ένα τέτοιο ματς μέσα στην πόλη μας. Ότι και να κάνετε ο χείμαρρος πίσω δε γυρνά. Καλούμε όλο τον κόσμο να βρεθεί απ τις 15:00 στον περιβάλλοντα χώρο της Καμάρας (Ναυαρίνου, Ροτόντα, καφετέριες κτλ) και στις 15:30 ακριβώς η συγκέντρωση θα γίνει κανονικά», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top