Διεθνή

Τα συλλυπητήρια των ηγετών της Μέσης Ανατολής για τον θάνατο του Ραϊσί – «Θυσίασε τη ζωή του για το έθνος»

Θρήνος στο Ιράν και παγωμάρα στη διεθνή κοινότητα μετά τον θάνατο Ιρανού ηγέτη, Εμπραχίμ Ραϊσί και άλλων 8 αξιωματούχων της χώρας μεταξύ αυτών και του υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν. Όλοι τους επέβαιναν σε ελικόπτερο το οποίο συνετρίβη στα ανατολικό Αζερμπαϊτζάν και ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος, ενώ οι σοροί τους βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Στην Τεχεράνη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας φτάνουν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα, ηγετών της Μέσης Ανατολής, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi έγραψε στο X ότι είναι «βαθιά λυπημένος και συγκλονισμένος». «Θα θυμόμαστε για πάντα τη  συμβολή του στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ινδίας-Ιράν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό του Ιράν, η Ινδία στέκεται στο πλευρό της χώρας σε αυτή την περίοδο θλίψης».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά’ Αλ Σουντάνι εξέφρασε «ειλικρινή συλλυπητήρια και συμπάθεια» στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και την κυβέρνησή του σε ανάρτησή του στο X. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον αδελφό ιρανικό λαό και τους αδελφούς μας αξιωματούχους σε αυτή την οδυνηρή τραγωδία».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε ότι «το Πακιστάν θα τηρήσει ημέρα πένθους τη Δευτέρα και η σημαία θα κυματίζει μεσίστια ως ένδειξη σεβασμού προς τον Πρόεδρο Ραΐσι και τους συντρόφους του και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το αδελφό Ιράν».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος από τα τρομερά νέα της απώλειας του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» και πρόσθεσε: «Από τα εδάφη της Μπολιβαρίας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ευχόμαστε θεϊκή παρηγοριά για μια τόσο ευαίσθητη απώλεια».

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ Αλ Ναχιάν δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέκονται αλληλέγγυα με το Ιράν αυτή τη δύσκολη στιγμή», εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του ίδιου και της χώρας του στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ιράν

Η ιρανική κυβέρνηση εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών και άλλων 7 επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Σε ανακοίνωσή του νωρίς το πρωί της Δευτέρας (20/5) το υπουργικό συμβούλιο του Ιράν χαρακτηρίζει τον Ραϊσί ως έναν «σκληρά εργαζόμενο και ακούραστο» πρόεδρο που υπηρέτησε τον λαό του Ιράν για να βοηθήσει στην πρόοδο και την πρόοδο της χώρας.
«Κράτησε την υπόσχεσή του και θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης ότι «δεν θα υπάρξει η παραμικρή αναστάτωση» στη διοίκηση του Ιράν μετά το δυστύχημα και την απώλεια Ραϊσί.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top