Οικονομία

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές – Μεγάλη πτώση για τις γαλλικές τράπεζες μετά την προκήρυξη των εκλογών

Αρνητικό πρόσημο έχουν σήμερα Δευτέρα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία δείχνουν ότι τα ακροδεξιά κόμματα έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης σημείωνε πτώση 0,65% στις πρώτες συναλλαγές, καθώς όλοι οι κλάδοι εκτός από τα ταξίδια έπεσαν στο κόκκινο. Οι μετοχές των κατασκευών σημείωσαν πτώση 1,5%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX χάνει 0,74% στις 18.420 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 μειώνεται σε ποσοστό 1,92% και τις 7.848 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες κατά 0,58% φτάνοντας τις 8.197 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση κατά 0,93% στις 34.354 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώνεται στις 11.315 μονάδες μειωμένος κατά 0,78%.

Οι γαλλικές τράπεζες υποχώρησαν απότομα μετά την είδηση-σοκ, με τις BNP Paribas και Societe Generale να ηγούνται των απωλειών του Stoxx και οι δύο με πτώση περίπου στο 6%.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι τα λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το δράμα των εκλογών στην ΕΕ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του μήνα, αφού υπέστη βαριά ήττα στην ψηφοφορία για την ΕΕ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαΐου υποχώρησε σήμερα και το ευρώ. Το δολάριο ήταν σταθερό ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top