Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία στηρίζει την Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων

Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Και τώρα μπορεί να υπολογίζει πως έχει στο πλευρό της και την Τουρκία.

«Η Τουρκία τάσσεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και διαψεύδει τη βρετανική θέση πως τα γλυπτά της Ακρόπολης στάλθηκαν στο Λονδίνο με την άδεια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», επισημαίνει η Tagesspiegel. Στα πλαίσια συνόδου της Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών, η Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών κειμηλίων, εξήγησε πως δεν υπάρχει κανένα σχετικό διάταγμα από την οθωμανική κυβέρνηση.

[…] Όπως τονίζει στην Tagesspiegel η Μποζ, ως διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Τουρκία έχει στην κατοχή της όλα τα αρχεία από την επίμαχη περίοδο – και παρ’ ότι οι ιστορικοί έψαχναν για χρόνια στα αρχεία αυτά, δεν βρέθηκε ποτέ άδεια εξαγωγής για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

Η Τουρκία ζητά και αυτή «την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από διάφορα κράτη, μεταξύ αυτών τη Γερμανία και την Αυστρία. Η Άγκυρα αμφισβητεί τη γερμανική θέση πως ο Βωμός της Περγάμου μεταφέρθηκε στο Βερολίνο με την άδεια των οθωμανικών αρχών. Στα αρχεία υπάρχουν έγγραφα που αντίκεινται στη γερμανική επιχειρηματολογία», δηλώνει η Μποζ στο γερμανικό μέσο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top