Διεθνή

Ξεκινά στη Ρωσία η δίκη του δημοσιογράφου της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς παρουσιάστηκε στο δικαστήριο όπου σήμερα αρχίζει η δίκη του κεκλεισμένων των θυρών στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία ο ίδιος αρνείται.

Οι αρχές επέτρεψαν σε δημοσιογράφους για σύντομο διάστημα να βιντεοσκοπήσουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο πριν από την έναρξη της δίκης του.

Ο Γκέρσκοβιτς, με ξυρισμένο κεφάλι, στεκόταν μέσα σε έναν γυάλινο κλωβό και απηύθυνε χαμηλόφωνα ένα “γεια” στους δημοσιογράφους που αναγνώρισε, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, κατηγορείται για συλλογή απόρρητων πληροφοριών για εταιρεία που κατασκευάζει άρματα μάχης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 20 ετών.

Ο ίδιος, η εφημερίδα του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ απορρίπτουν τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι έκανε απλώς τη δουλειά του ως δημοσιογράφου διαπιστευμένου από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να εργαστεί εκεί.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γκέρσκοβιτς και άλλοι Αμερικανοί κρατούμενοι στη Ρωσία έχουν εγκλωβιστεί στη σοβαρότερη κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον εδώ και πάνω από 60 χρόνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην ιδέα μιας ανταλλαγής κρατουμένων, περιλαμβανομένου του Γκέρσκοβιτς, και ότι έχουν γίνει επαφές με τις ΗΠΑ, αλλά αυτές πρέπει να παραμείνουν απόρρητες.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει “διπλωματία ομήρων”. Έχουν χαρακτηρίσει “παράνομη” την κράτηση του Γκέρσκοβιτς και ενός άλλου Αμερικανού κρατούμενου στη Ρωσία, του Πολ Γουίλαν, και δηλώνουν ότι δεσμεύονται να τους φέρουν πίσω στην πατρίδα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top