Πολιτική

Βορίδης: Δε θέλουμε καρτελοποίηση στην αγορά ρεύματος

Στο ζήτημα της ακρίβειας και στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων επισημαίνοντας πως σε σχέση με πέρυσι δεν υπάρχουν αυξήσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Επικράτειας, Μάκης Βορίδης, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat σχετικά με τον πληθωρισμό.

Όπως ανέφερε , μιλώντας στην ΕΡΤ, «σε σχέση πάντως με τις τιμές πέρυσι δεν έχουμε αυξήσεις, σε ορισμένα μπορεί να είναι και λίγο καλύτερα, μπορεί σε κάποια πράγματα να υπάρχει μια μικρή αύξηση, θα έλεγα όμως ότι η γενική εικόνα είναι σταθεροποιημένη στα ακτοπλοϊκά σε σχέση ξαναλέω με πέρυσι. Σε σχέση με παλιότερα χρόνια προφανώς υπάρχει μια διαφορετική τιμή».

«Έχουμε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη»

Σχετικά με τον πληθωρισμό τόνισε: «είδα σχετικά καλά νέα. Βλέπω δηλαδή ότι ο πληθωρισμός μας τώρα έχει πέσει στο 1% αυτό το μήνα. Είναι ο χαμηλότερος από το 2021 πληθωρισμός και είναι και ένας από τους χαμηλότερους που έχουμε στην Ευρώπη. Πάντως πολύ χαμηλότερος από την Ισπανία γιατί καμιά φορά κάνουμε συγκρίσεις με την Ισπανία ειδικώς, γιατί ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων, υποτίθεται επειδή είναι και αυτή η συζήτηση για τον ΦΠΑ, να τον βάλουμε να μην τον βάλουμε, να μείνει να φύγει.

Φαίνεται ότι η Ισπανία, η οποία έχει βγάλει το ΦΠΑ, δεν έχει το μέτρο απόδοση. Μάλλον αυτό που κάνουμε εμείς, δηλαδή τα μέτρα τα οποία παίρνουμε προσπαθώντας στην πραγματικότητα να δημιουργήσουμε εναλλακτικές δυνατότητες στον καταναλωτή με φθηνότερα προϊόντα, φαίνεται ότι αυτό δουλεύει περισσότερο και πιο αποτελεσματικά».

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος του Αυγούστου ο κ. Βορίδης ανέφερε « Θα μπει ένας φόρος ο οποίος θα προσδιοριστεί και θα έχει μια σχετικά σύντομη διάρκεια. Από τον φόρο αυτόν θα προκύψουν συγκεκριμένα έσοδα και τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά για να γίνει ενίσχυση των νοικοκυριών. Εκείνο λοιπόν το οποίο γίνεται είναι ότι τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει σταθερό τιμολόγιο προφανώς δεν επηρεάζονται από τη διακύμανση αυτή.

Τα νοικοκυριά που έχουν πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο που επηρεάζονται μέχρι κατανάλωση 500 κιλοβατώρες, θα έχουν μία στήριξη η οποία θα προσδιοριστεί με ακρίβεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Κατανοώ ότι προσδοκία την οποία έχει το Υπουργείο Ενέργειας για τους λόγους που εξηγήθηκαν είναι ότι αυτό θα είναι σχετικά σύντομο, δηλαδή δεν πρόκειται αυτό να παραμείνει. Προφανώς σχετίζεται με τη μεγάλη διάρκεια του καύσωνα. Σχετίζεται με την αυξημένη ζήτηση. Άρα νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα ομαλοποιηθεί και η τιμή».

«Είναι διαφορετικό να παρεμβαίνω σε μία αγορά μία συγκεκριμένη στιγμή, στηρίζοντας τα νοικοκυριά, ώστε να μην υφίστανται την πίεση μιας διακύμανσης άλλα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που βλέπω ότι υπάρχει διαταραχή και διαφορετικό να λέω ότι εγώ θα διαμορφώσω έναν μηχανισμό που μπορεί να αρχίσει να σωρεύει ζημίες στην εταιρεία» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top