Διεθνή

Γαλλία: Παρέλυσε από «συντονισμένο σαμποτάζ» το σιδηροδρομικό δίκτυο, λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 

Λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF αναφέρει ότι το δίκτυο υψηλών ταχυτήτων της έγινε στόχος «κακόβουλων ενεργειών» που προκάλεσαν «παράλυση» του δικτύου.

Η SNCF έκανε λόγο για «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό».

Μεγάλος αριθμός δρομολογίων έχει ήδη ακυρωθεί, με την SNCF να προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα μπορούσε να τραβήξει σε χρόνο, «τουλάχιστον όλο το Σαββατοκύριακο έως ότου γίνουν οι απαραίτητες επισκευές».

Η SNCF κάλεσε, μάλιστα, όσους επιβάτες έχουν τη δυνατότητα, να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μην μεταβαίνουν στους σταθμούς, διευκρινίζοντας πως τα εισιτήρια είναι ανταλλάξιμα και επιστρέφονται.

Οπως μεταδίδει το BBC, εμπρησμοί εκδηλώθηκαν σε τρία σημεία των γραμμών TGV που διέρχονται δυτικά, βόρεια και ανατολικά του Παρισιού.

Μια τέταρτη εμπρηστική επίθεση στη γραμμή που εκτείνεται νότια προς τη Λυών και τη Μεσόγειο αποτράπηκε.

Συνέπεια είναι ότι τα τρένα TGV εκτρέπονται σε άλλες γραμμές, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις έως και δύο ωρών και ορισμένες ακυρώσεις.

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Amélie Oudéa-Castera, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ένα είδος συντονισμένου σαμποτάζ».

Μιλώντας στο FMTV, η Ουντέα Καστερά καταδίκασε τις επιθέσεις με «τον πιο έντονο τρόπο» και δήλωσε ότι είναι «πραγματικά τρομακτικές».

«Το να ενεργείς κατά των αγώνων είναι σαν να ενεργεις κατά της Γαλλίας, κατά της χώρας σου», είπε, σύμφωνα με το BFMTV.

Ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ καταδίκασε τις επιθέσεις κάνοντας λόγο για «εγκληματικές ενέργειες».

Ταυτόχρονα, η Eurostar ανακοίνωσε ότι τα σιδηροδρομικά της δρομολόγια μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού διαταράχθηκαν από πράξεις βανδαλισμού στη Γαλλία, με αποτέλεσμα αρκετές ακυρώσεις και καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top