Τεχνολογία

Έπαθες… iphone finger? Τι συμβαίνει με το βαθούλωμα στο μικρό σου δαχτυλάκι

Είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό τηλέφωνο, ας το παραδεχτούμε. Χρόνια τώρα, από τότε που τα smartphones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Σκρολάρουμε ασταμάτητα, όλες τις ώρες, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Tik Tok, Facebook, Instagram, X, κ.ά. Κι ας αναλογιζόμαστε τις συνέπειες. Οι κίνδυνοι τους οποίους δημιουργούν για τα μάτια μας είναι λίγο-πολύ γνωστοί από τότε που η ανθρωπότητα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί εντατικά όλων των ειδών τις οθόνες, είτε για λόγους ψυχαγωγίας είτε για εργασία.

Στο… παιχνίδι των σωματικών βλαβών ωστόσο έχουν μπει πλέον νέοι όροι, οι οποίοι μπορεί να μην είναι ακόμη αποδεκτοί από τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι αποδίδουν τα λογής μυϊκά και μυοσκελετικά ζητήματα στους χρήστες των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Ένας τέτοιος όρος κυκλοφορεί στα social media (και κυρίως στο TikTok), ονομάζεται iPhone finger, και κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσα από βίντεο που προκαλούν το ενδιαφέρον των χρηστών. 

Το iPhone finger περιγράφεται ως μια εσοχή (σ.σ. βαθούλωμα) που δημιουργείται στο μικρό δάχτυλο του χεριού, το οποίο στηρίζει το smartphone, όσο οι χρήστες σκρολάρουν στις αγαπημένες τους ψηφιακές πλατφόρμες.

«Εάν έχεις αυτό το βαθούλωμα, τότε έπαθες το iPhone Finger» αναφέρει συνεντευξιαζόμενος στην εξαιρετικά δημοφιλή αμερικανική εκπομπή στο TikTok με τίτλο The TJ Show, με το εν λόγω βίντεο να έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 9 εκατομμύρια προβολές από τον περασμένο Μάρτιο.

https://www.tiktok.com/embed/v2/7348823614864510251?lang=el-GR&referrer=https%3A%2F%2Fwww.voria.gr%2Farticle%2Fepathes-iphone-finger-bathoyloma-sto-mikro-soy-dahtylaki-kai-oi-tenontitides-poy-ayxanontai


«Έχετε παρατηρήσει ένα βαθούλωμα στο μικρό σας δαχτυλάκι;», ρωτά τους περαστικούς σε γκάλοπ στην Times Square της Νέας Υόρκης απεσταλμένη της Daily Mail, για να εισπράξει κυρίως θετικές απαντήσεις σε ένα ακόμη εξαιρετικά δημοφιλές βίντεο που αναρτήθηκε τον ίδιο μήνα στο TikTok (σχεδόν 7 εκατ. προβολές). 

https://www.tiktok.com/embed/v2/7348181594064112942?lang=el-GR&referrer=https%3A%2F%2Fwww.voria.gr%2Farticle%2Fepathes-iphone-finger-bathoyloma-sto-mikro-soy-dahtylaki-kai-oi-tenontitides-poy-ayxanontai

Ολοένα και περισσότεροι λοιπόν φαίνεται ότι ενδιαφέρονται να μάθουν για τις επιπτώσεις της χρήσης των smartphones, παρότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη διάγνωση για το iPhone finger. 
Την ίδια ώρα οι Έλληνες επιστήμονες φαίνεται ότι αποδέχονται τα ζητήματα που δημιουργούνται στο μικρό δαχτυλάκι από τη χρήση των smartphones -αλλά όχι τον συγκεκριμένο όρο-, πλην όμως σημειώνουν ότι αυτή δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα σε άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, Κυριακή Κεραμιώτου, έχει 33 χρόνια εμπειρίας στην εργονομία και στο hand therapy -την επιστήμη αποκατάστασης που παρέχει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ουσιαστικές και σκόπιμες δραστηριότητες με τα χέρια τους. Όπως λέει στη Voria.gr, η συνεχής χρήση των smartophones μπορεί να δημιουργήσει το iPhone finger, δηλαδή ένα βαθούλωμα στο μικρό δάχτυλο, αλλά και προβλήματα στον αντίχειρα, στον δείκτη, όπως και σε διάφορα άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

«Μικρός, αντίχειρας και δείκτης καταπονούνται από τον τρόπο που κρατάμε για ώρα το κινητό, ενώ την ίδια στιγμή ο καρπός είναι σε κάμψη», σημειώνει σχετικά η κ. Κεραμιώτου για να τονίσει ότι όλα αυτά «δημιουργούν τενοντίτιδα σε νέους αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους».

Κατά την κ. Κεραμιώτου τα εργοθεραπευτήρια δέχονται περισσότερες επισκέψεις από ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν πόνο στον αντίχειρα. «Τα περιστατικά είναι αρκετά, ενώ από τον αντίχειρα δημιουργείται πρόβλημα στον καρπό, ο οποίος είναι σε κάμψη με αποτέλεσμα αυτά να είναι η αιτία που έχουν αυξηθεί τα περιστατικά τενοντίτιδας», αναφέρει και παραδέχεται πως τα βασικότερα ζητήματα εμφανίζονται στον αυχένα.

«Εάν σκεφτούμε πώς επεξεργαζόμαστε τα κινητά μας -είτε βρισκόμαστε σε όρθια, είτε σε καθιστή θέση-, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι όσο περνά η ώρα, τόσο περισσότερο βλάπτουμε τον αυχένα μας καθώς το κεφάλι μας έχει μία σκυφτή στάση. Οι περισσότεροι επισκέπτονται τα εργοθεραπευτήρια για αυτόν τον λόγο και αρκετοί από αυτούς, δεν παραδέχονται ότι πονούν από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων τους», σημειώνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top