Οικονομία

Θεσσαλονίκη: Η… μπίζνα της ανακαίνισης αυξάνει τον αριθμό των Airbnb

Η συνεχής ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει επανακάμψει δυναμικά, ωθεί ολοένα και περισσότερους ανακαινιστές της Θεσσαλονίκης στην αγορά μεγάλων επιφανειών, τις οποίες, αφού τις μεταμορφώσουν, δημιουργούν συγκροτήματα διαμερισμάτων και τα πωλούν σε τιμές, σημαντικά, αυξημένες σε σχέση με το αρχικό ποσό που οι ίδιοι κατέβαλαν για την απόκτηση του ακινήτου.

Σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πωλούνται αρκετά συγκροτήματα διαμερισμάτων, που περιλαμβάνουν από 2 έως 10 κατοικίες, οι οποίες δεν θυμίζουν σε τίποτε από την αρχική τους μορφή, όταν οι ανακαινιστές -το επάγγελμα που εμφανίστηκε (περιλαμβάνει αρχιτέκτονες, μηχανικούς, εργολάβους, διακοσμητές αλλά και μεσίτες) στα μέσα της οικονομικής κρίσης και σήμερα ελέγχει σημαντικό κομμάτι της αγοράς ακινήτων- ανέλαβαν να τα μετατρέψουν σε σύγχρονες επιπλωμένες κατοικίες.

Οι εν λόγω κατοικίες προωθούνται ως επενδυτικά ακίνητα για αγορά από έναν ενδιαφερόμενο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως συχνά δεν πωλούνται και τμηματικά. Τα συγκεκριμένα συγκροτήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για βραχυχρόνια μίσθωση είτε για φοιτητική κατοικία, αλλά και από ανθρώπους που έρχονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για δουλειά στην πόλη.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς, η συγκεκριμένη… μπίζνα ωθεί τις τιμές προς τα πάνω συμπαρασύροντας τις τιμές των ακινήτων γενικότερα.

«Ανακαινιστές αναλαμβάνουν να μεταμορφώσουν ακίνητα, που είναι σε κακή κατάσταση, σε 2-3 ή και περισσότερα σύγχρονα, συχνά υψηλών προδιαγραφών, πράσινα διαμερίσματα. Αποτελεί ένα project που τα τελευταία δυο χρόνια καταγράφει σημαντική κινητικότητα» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate.

Ο κ. Καραπιπέρης εκτιμά μάλιστα πως η τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια εφόσον δεν υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βάλουν φρένο στη διάθεση των επενδυτών να μπουν στην αγορά των Airbnb, ήτοι, για παράδειγμα, η απαραίτητη δημιουργία εταιρείας για ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από έναν συγκεκριμένο αριθμό και άνω.

Γιατί τα αγοράζουν

Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν την αγορά συγκροτημάτων διαμερισμάτων ή και ενός ανακαινισμένου διαμερίσματος καθώς, όπως λένε γνώστες της αγοράς, βλέπουν ολοκληρωμένες κατασκευές, αρκετές φορές μάλιστα ιδιαίτερα καλαίσθητες, που μπορούν να τους αποφέρουν έσοδα από την πρώτη ημέρα. Παράλληλα δεν χρειάζεται να μπουν στη μέγγενη της αναζήτησης συνεργείων ή της αδειοδότησης, αν πρόκειται για διατηρητέο κτήριο, η οποία είναι άκρως χρονοβόρα διαδικασία κλπ.

Όσο για τις τιμές των εν λόγω ακινήτων, αυτές ποικίλουν ανάλογα από τα τμ που καλύπτουν, την περιοχή που βρίσκονται, το είδος της ανακαίνισης κλπ.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις:

Τέσσερις κατοικίες, 140 τμ (δύο στούντιο και δύο γκαρσονιέρες επιπλωμένες), στην περιοχή της Μπότσαρη σε ισόγειο πωλούνται 280.000 ευρώ. Δύο διαμερίσματα συνολικού εμβαδού 80 τμ, στη περιοχή της Καμάρας, στον τρίτο όροφο, πωλούνται 320.000 ευρώ. Συγκρότημα έξι διαμερισμάτων συνολικού εμβαδού 240 τμ, στις 40 Εκκλησιές, πωλείται 650.000 ευρώ, ενώ συγκρότημα εννέα διαμερισμάτων, στα Λαδάδικα, 330 τμ, πωλείται 1,1 εκατ. ευρώ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top