Διεθνή

Μπλίνκεν: Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «εμπλακούν εντατικά» για να αποτρέψουν ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι μάχες του Ισραήλ με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, μέσω της διπλωματίας για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους σε συνάντηση Ασιατών ηγετών στο Λάος την Παρασκευή.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε επίσης «πραγματική ανησυχία για την ανεπάρκεια της βοήθειας» που φτάνει στους ανθρώπους στη Γάζα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν άμεσα σε προσπάθειες «για την αντιμετώπιση των επιτακτικών ανθρωπιστικών αναγκών» στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.

Τα σχόλιά του ήρθαν μια ημέρα αφότου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως τις «καταστροφικές συνθήκες» στη Γάζα και ότι «οι ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης για τον περιορισμό της παροχής βοήθειας» θα εντείνουν τα δεινά.

Διπλωματική λύση για τον Λίβανο

Σχετικά με τον Λίβανο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη για «διπλωματική λύση», εν μέσω της ισραηλινής χερσαίας εισβολής στο νότιο τμήμα της χώρας και εντεινόμενων αεροπορικών επιδρομών.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από επιθέσεις της Χεζμπολάχ, πρόσθεσε, και όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει σαφές και νόμιμο συμφέρον να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι στον νότιο Λίβανο θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι προστατεύονται και δεν θα παγιδευτούν και πάλι σε τρομερά διασταυρούμενα πυρά», τόνισε.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του σε ισχυρότερο λιβανέζικο κράτος που θα προκύψει μετά τη σύγκρουση.

«Είναι σαφές ότι ο λαός του Λιβάνου έχει ισχυρό συμφέρον το κράτος να αναλάβει την ευθύνη για τη χώρα και το μέλλον της», τόνισε, προσθέτοντας ότι για το μέλλον του Λιβάνου, «πρέπει να αποφασίσει ο λιβανέζικος λαός και όχι οποιοσδήποτε άλλος».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top