Οικονομία

Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα

Όταν ανοίγει η συζήτηση για το ουίσκι, τα πράγματα περιπλέκονται. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ποτό, αλλά για ένα απόσταγμα με μεγάλη σημειολογική σημασία. Το ουίσκι συμβολίζει την κληρονομιά και τη χειροτεχνία. Η διαδικασία παλαίωσης, οι βιοτεχνικές μέθοδοι παραγωγής και οι διακρίσεις (π.χ. σκωτσέζικο, ιρλανδικό, μπέρμπον) ενσωματώνουν μια αίσθηση ιστορίας και αυθεντικότητας. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν αξίες όπως η υπομονή, η μαεστρία και ο σεβασμός στην παράδοση, καθιστώντας το ουίσκι έμβλημα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η τέχνη του ουίσκι ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στην Σκωτία, χώρα με μεγάλη παράδοση αιώνων στην παραγωγή του ποτού αυτού. Εδώ και δεκαετίες δυνατός αντίπαλος σε αυτή την αγορά είναι η Ιαπωνία. Χάρη στην επιτυχία καθιερωμένων εμπορικών σημάτων όπως το Yamazaki, το Hibiki και το Nikka, (το οποίο γιόρτασε φέτος την 90ή επέτειό του), η φήμη -και οι πωλήσεις- του ιαπωνικού ουίσκι έχουν μονοπωλήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και έχουν αποκτήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο κύρος, που μεταφράζεται φυσικά και στην τιμή τους.

Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα
H “Suntory Tsukuriwake Cask Collection” με τέσσερα διαφορετικά single malt ουίσκι. Η τιμή λιανικής πώλησης ανέρχεται στα 4.500 ευρώ. / Photo: House of Suntory
Η κληρονομιά της αριστείας
Οι ρίζες του ιαπωνικού ουίσκι ανάγονται στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Masataka Taketsuru, που συχνά αποκαλείται «πατέρας του ιαπωνικού ουίσκι», μετέφερε τεχνικές παρασκευής ουίσκι από τη Σκωτία στην Ιαπωνία. Ο Taketsuru σπούδασε οργανική χημεία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και μαθήτευσε σε διάφορα σκωτσέζικα αποστακτήρια, μαθαίνοντας την τέχνη της απόσταξης και της ανάμειξης. Επιστρέφοντας στην Ιαπωνία, εφάρμοσε τις γνώσεις του για να βοηθήσει στην ίδρυση του πρώτου αποστακτηρίου ουίσκι της χώρας, Yamazaki, το 1923, με την εταιρεία Suntory.
Η επιρροή του Taketsuru όμως δεν τελείωσε εκεί. Συνέχισε με την ίδρυση της Nikka Whisky το 1934, δημιουργώντας το αποστακτήριο Yoichi στο Χοκάιντο, εμπνευσμένος από το κλίμα και τη γεωγραφία της Σκωτίας. Αυτές οι πρωτοποριακές προσπάθειες έθεσαν τα θεμέλια για τη βιομηχανία ουίσκι της Ιαπωνίας, συνδυάζοντας τη σκωτσέζικη παράδοση με την ιαπωνική ακρίβεια και τέχνη.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, το ιαπωνικό ουίσκι άρχισε να αποκτά εγχώρια δημοτικότητα, μιμούμενο αρχικά πιστά το σκωτσέζικο. Με την πάροδο του χρόνου, τα ιαπωνικά αποστακτήρια ανέπτυξαν το δικό τους μοναδικό στυλ, δίνοντας έμφαση στην αρμονία και την ισορροπία. Ο 21ος αιώνας είδε ένα κύμα διεθνούς αναγνώρισης, καθώς ουίσκι όπως το Yamazaki Sherry Cask 2013 ανακηρύχθηκαν τα καλύτερα στον κόσμο, εδραιώνοντας τη φήμη της Ιαπωνίας ως παγκόσμιας δύναμης του ουίσκι.

Νέα γενιά ουίσκι
Ενώ τα εμβληματικά αποστακτήρια συνεχίζουν να θέτουν σημεία αναφοράς, μια νέα γενιά κατασκευαστών ιαπωνικού ουίσκι αναδύεται, φέρνοντας φρέσκες ιδέες και δημιουργικές προσεγγίσεις στον κλάδο. Αυτοί οι πρωτοπόροι ξεπερνούν τα όρια και δημιουργούν μοναδικές εκφράσεις που αμφισβητούν τα παραδοσιακά πρότυπα. Η νέα γενιά ουίσκι δεν αφορά μόνο τις τολμηρές γεύσεις και τις πειραματικές τεχνικές. Πολλά αποστακτήρια αγκαλιάζουν τη βιωσιμότητα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας των παρθένων φυσικών πόρων της Ιαπωνίας. Από την προμήθεια τοπικών συστατικών έως την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών παραγωγής, οι προσπάθειες αυτές διασφαλίζουν ότι η κληρονομιά του ιαπωνικού ουίσκι θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές.
Φέτος μάλιστα υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικές κυκλοφορίες από τη Suntory, την ιδιοκτήτρια των αποστακτηρίων Yamazaki και Hakushu single malt, καθώς και από το brand Hibiki blended Japanese whisky. Η πρώτη από αυτές είναι η αξιοσημείωτη «Suntory Tsukuriwake Cask Collection» με τιμή λιανικής πώλησης να ανέρχεται στις 4.500 ευρώ και να αντιπροσωπεύει τέσσερα διαφορετικά single malt ουίσκι. Σημαντικές κυκλοφορίες ήταν οι:

Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα

Δημοφιλέστερα

To Top