Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος μελετών του επιμελητηρίου προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
• Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται σε κίνηση και πωλήσεις η εορταστική αγορά φέτος, με μια πρώτη εκτίμηση να δείχνει μια μεσοσταθμική άνοδο κύκλου εργασιών στην αγορά λιανικής +6% από πέρυσι.
• Ξεπεράσαμε σίγουρα τον πήχη των 4 δισ. ευρώ του τζίρου τον Δεκέμβριο και αναμένουμε την επιβεβαίωση της αύξησης από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
• Η χριστουγεννιάτικη αγορά με μερίδιο 25% καθορίζει τον ετήσιο τζίρο πολλών κλάδων και επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο.
• Καταλυτική ήταν και φέτος η καταβολή του αυξημένου δώρου Χριστουγέννων στα 4 εκ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που υπολογίζεται κοντά 1,2 δισ. ευρώ λόγω μείωσης της ανεργίας στο 9% και αύξησης των μισθών τουλάχιστον 6,4%.
• Η ελληνική αγορά κινήθηκε με πολλαπλές ταχύτητες ανά περιοχή, επιλογή και διαθέσιμο εισόδημα, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό τους επιφυλακτικούς και «προσεκτικούς» καταναλωτές.
• Ξεχωρίζουν 2 ταχύτητες σε αγοραστική κίνηση στο λιανικό εμπόριο με αύξηση +8% του τζίρου για αλυσίδες, πολυκαταστήματα, υπερκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και +4% για μεμονωμένα μικρότερα καταστήματα.
• Το 60% της αγοραστικής κίνησης καταγράφεται πριν το Χριστούγεννα και το 40% πριν τη Πρωτοχρονιά. Στις ηλικίες 18-29 ετών οι 7/10 έκαναν αγορές, ενώ οι 5/10 στις ηλικίες 50-64 ετών.
• Ο Μέσος Όρος Αξίας Χριστουγεννιάτικης δαπάνης στην Ελλάδα σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα δείχνει τα 190Euro κατά κεφαλή το 2024, αυξημένη από τα 175 ευρώ πέρυσι.
• Με βάση τον αριθμό των συναλλαγών οι πληρωμές των αγορών έγιναν 54% με μετρητά και 42% με κάρτες. Με βάση την αξία των αγορών οι πληρωμές έγιναν 42% με μετρητά και 53% με κάρτες.
• Σταθεροποιητική ήταν η εικόνα των τιμών στα τρόφιμα με αύξηση περίπου 4% στο χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που κινήθηκε από τα 148 ευρώ πέρυσι στα 156 ευρώ φέτος για μια 4μελή οικογένεια.