«Εάν τα εμπορικά μας συμφέροντα δεχθούν επίθεση, η Ευρώπη, ως πραγματική δύναμη, θα πρέπει να γίνει σεβαστή και, ως εκ τούτου, να αντιδράσει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος καθώς έφτασε για μια άτυπη συνάντηση άμυνας με άλλους ηγέτες στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Οι τελευταίες «επιλογές και δηλώσεις» της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ «ωθούν την ΕΕ να είναι πιο ενωμένη και πιο ενεργή για να ανταποκριθεί σε θέματα συλλογικής ασφάλειας», είπε, σε απόσπασμα που παραθέτει ο Guardian.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή για να αντιδράσει σε τυχόν εμπορικές εισφορές των ΗΠΑ, αλλά «ο στόχος θα πρέπει να είναι τα πράγματα να καταλήγουν σε συνεργασία».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλλας, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο».
«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χρειάζονται ο ένας τον άλλον», είπε η Κάλλας, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι ένας εμπορικός πόλεμος είναι «πλήρες λάθος» και ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι σύμμαχοι να πολεμούν «μπροστά στη ρωσική απειλή ή την κινεζική επέκταση».
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι η Κοπεγχάγη γενικά «δεν θα υποστήριζε ποτέ πολεμώντας συμμάχους», αλλά «εάν η κυβέρνηση Τραμπ σκληρούς δασμούς στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε μια συλλογική και ισχυρή απάντηση».
«Η ΕΕ να επιδείξει ενιαία στάση αλλά και πραγματισμό στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. η συνεργασία με τις ΗΠΑ και αυτό είναι ένα μήνυμα που η Ευρώπη πρέπει να εκπέμψει προς τη νέα αμερικανική διοίκηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη την ανάγκη η Ε.Ε. να επιδείξει ενιαία στάση αλλά και πραγματισμό στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, εστιάζοντας στα κοινά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. οφείλει να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιος παίκτης και να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και ότι η συλλογική της δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε κράτους-μέλους χωριστά.
«Μας εκμεταλλεύονται, δεν αγοράζουν σχεδόν τίποτα, ενώ εμείς τα αγοράζουμε όλα», λέει ο Τραμπ
Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί στην ΕΕ θα «επιβληθούν σίγουρα», επαναλαμβάνοντας τα παράπονα που έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν σχετικά με το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Ένωσης, αλλά και την επιθυμία του η Ευρώπη να ξεκινήσει να εισάγει περισσότερα αμερικανικά αυτοκίνητα και αγροτικά προϊόντα.
«Θα συμβεί σίγουρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορώ να σας το πω», ανέφερε στους δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά με τους δασμούς.
«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα, αλλά θα γίνει πολύ σύντομα». «Μας εκμεταλλεύονται (…) Έχουμε έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν αγοράζουν ούτε τα αυτοκίνητά μας, ούτε τα αγροτικά προϊόντα μας, σχεδόν τίποτα, ενώ εμείς τα αγοράζουμε όλα, εκατομμύρια οχήματα, πελώρια επίπεδα αγροτικών προϊόντων», επιχειρηματολόγησε για ακόμη μια φορά.