Διεθνή

Reuters: Το «χαρτί» των δεσμευμένων 300 δισ. δολαρίων που βάζει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Ουκρανικό

Η Ρωσία ενδέχεται να αποδεχθεί τη χρήση των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από δεσμευμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της στην Ευρώπη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά θα επιμείνει ώστε μέρος αυτών να διατεθεί και στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχει η Μόσχα, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Στις 18 Φεβρουαρίου, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν τις πρώτες δια ζώσης συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία, ενώ τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασαν την πρόθεση να συναντηθούν σύντομα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν περιορισμούς στις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, δεσμεύοντας μεταξύ 300 και 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα περισσότερα από αυτά αφορούν ομόλογα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία βρίσκονται σε ευρωπαϊκή θυρίδα κινητών αξιών.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, μολονότι οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, μία από τις προτάσεις που εξετάζονται στη Μόσχα είναι η χρήση μέρους αυτών των κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και εκατομμύρια Ουκρανούς να έχουν καταφύγει στην Ευρώπη ή τη Ρωσία.

Πριν από έναν χρόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε ότι το κόστος ανοικοδόμησης και αποκατάστασης της χώρας θα ανερχόταν στα 486 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν είχε αναφερθεί μέχρι στιγμής, ενώ αποτελεί ένδειξη για το πεδίο στο οποίο η Μόσχα ενδέχεται να επιδείξει διαλλακτικότητα, την ώρα που ο Τραμπ πιέζει για πρόσβαση των ΗΠΑ στα ουκρανικά ορυκτά για να ανταποδώσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας για να σταματήσουν οι μάχες περιλαμβάνουν την απόσυρση των στρατευμάτων του Κιέβου από τα ουκρανικά εδάφη που διεκδικεί η Μόσχα και τον τερματισμό των φιλοδοξιών της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από το έδαφός της και θέλει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι η Ουκρανία έχει μη ρεαλιστικούς, «ψευδαισθητικούς» στόχους.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η χρήση των δεσμευμένων κεφαλαίων συζητήθηκε στις επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία.

Οι G7 είχαν ανακοινώσει το 2023 ότι τα ρωσικά κρατικά κεφάλαια θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου η Μόσχα πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στην Ουκρανία.

Δημοφιλέστερα

To Top