Όμως, οι μεγαλύτερες πιέσεις επικεντρώθηκαν και σήμερα στον νευραλγικό τεχνολογικό κλάδο, που κλήθηκε να διαχειριστεί και τις πληροφορίες πως ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να επιβάλει στην Κίνα ακόμη πιο σκληρούς περιορισμούς στο πεδίο των ημιαγωγών.
Έτσι, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση κατά 1,35% στις 19.026 μονάδες, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί να χάνει κοντά στο 2%.
Αντιστοίχως σε καθοδική πορεία για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση βρέθηκε και ο S&P 500 που παρέμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων, στις 5.955, με κάμψη 0,47%.
Στον αντίποδα, ο Dow Jones κατάφερε να αντισταθεί και να κινηθεί ανοδικά σε ποσοστό 0,37% και τις 43.621 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων οι απώλειες στις αποδόσεις διευρύνθηκαν περαιτέρω με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει κάτω από το όριο του 4,3%, στο 4,296%, που είναι το χαμηλότερο σημείο του από τα μέσα Δεκεμβρίου και του 2ετούς να κατεβαίνει στο 4,096%.
Η εικόνα αυτή ασκεί, την ίδια ώρα, καθοδικές πιέσεις και στο αμερικανικό νόμισμα με τον δείκτη δολαρίου να έχει χάσει περίπου 2% από τις αρχές της χρονιάς σε αντίθεση με την ισχυροποίηση που είχε καταγράψει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, όταν είχαν φουντώσει και τα σενάρια περί διαμόρφωσης της ισοτιμίας με το ευρώ στο 1 προς 1.
Η εικόνα στην αγορά ομολόγων δεν θα αλλάξει εύκολα, σχολιάζουν οι αναλυτές, δεδομένου πως η Fed φαίνεται για την ώρα αποφασισμένη να κρατήσει στάση αναμονής για αρκετούς μήνες ακόμη, έως ότου διαπιστώσει πως οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού. Πόσο μάλλον με δεδομένο πως ήδη ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του δείκτη έχει επιβραδυνθεί.
Αναφορικά με το τελευταίο, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τη νέα μέτρηση του αγαπημένου πληθωριστικού δείκτη της Fed, του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι στο δύσκολο αυτό παζλ.
Πάντως, ούτε από το μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης τα μαντάτα δεν είναι ευνοϊκά. Τα μαύρα σύννεφα γύρω από την κατανάλωση έχουν αρχίσει να πυκνώνουν και οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την πίεση που θα ασκήσουν στην οικονομία.
Πραγματικά, μετά τα προειδοποιητικά μηνύματα από τους ομίλους λιανικής, με πρώτη και κυριότερη την Walmart, αναφορικά με την πορεία των καταναλωτικών δαπανών, οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από την άκρως αδύναμη μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το μήνα Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε κατά 7 μονάδες που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2021 και διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική πτώση. Μάλιστα στα επίπεδα αυτά υποχώρησε πολύ κάτω των αναμενόμενων 102,5 μονάδων.