Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι η ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας μέσω της έκδοσης άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών, τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργών Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη και Τουρισμού Έλενας Ράπτη.
Ο προϋπολογισμός του νέου, τρίτου κύκλου, ξεπερνά τα 18,3 εκατ. ευρώ από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, μέσω του Ειδικού Προγράμματος Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, ενώ θα αξιοποιηθούν και αδιάθετα ποσά του Β’ κύκλου, τα οποία υπερβαίνουν τα 7,3 εκατ. ευρώ.
Τουρισμός για όλους 2025: Πάνω από 130.000 οι αιτήσεις – Μοιρασμένες σε high και low season
Τα πρώτα στοιχεία από το πώς προχωρούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους 2025 έδωσε πριν από λίγες ημέρες η γενική γραμματέας Τουρισμού, Βάσια Κουτσούκου, σύμφωνα με την οποία από τις 2 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, όποτε άνοιξε η πλατφόρμα, μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, είχαν υποβληθεί 130.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με όσα είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των πολιτών που επιλέγουν την χαμηλή περίοδο και την υψηλή κάτι που απέδωσε στο ότι ενισχύονται τα ποσά για τη χαμηλή περίοδο για να στηριχθεί περισσότερο ο χειμερινός και ορεινός τουρισμός και να επεκταθεί η επισκεψιμότητα όλους τους μήνες του χρόνου.
«Έχουμε 69.000 αιτήσεις για την υψηλή περίοδο και 61.000 αιτήσεις για την χαμηλή. Οπότε βλέπουμε αρκετά υψηλό το ενδιαφέρον των πολιτών υπό το πρίσμα του κινήτρου που δίδεται με ενισχυμένο ποσό για την χαμηλή περίοδο» είπε χαρακτηριστικά.
Εξηγώντας τη διαδικασία μέχρι τις 10 Μαρτίου οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, η ΓΓ του υπουργείου Τουρισμού είπε πως «από τη στιγμή που ανοίγει η πλατφόρμα δεν υπάρχει πλαφόν στις αιτήσεις. Δηλαδή, μέχρι τις 10 Μαρτίου τα μεσάνυχτα μπορούν να γίνονται αιτήσεις. Μετά από κει και πέρα θα δημιουργηθούν δύο πίνακες. Της χαμηλής περιόδου και της υψηλής περιόδου και θα γίνουν ουσιαστικά δύο κληρώσεις, με ένα συγκεκριμένο ποσό. Δεν μπορώ να πω πόσοι θα είναι αυτοί που τελικά θα κληρωθούν, διότι μπορεί να κληρωθούν περισσότερα άτομα με το υψηλό ποσό. Οπότε επειδή ο κορβανάς έχει ένα συγκεκριμένο ποσό, είναι 18,3 εκατομμύρια και τα 7 εκατομμύρια που θα έρθουν να προστεθούν από τα αδιάθετα περσινά, εξαρτάται τι θα τραβάει από την κλήρωση με βάση την κατηγορία».
Η «ακτινογραφία» του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2025
Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2025» αποτελεί την αναβαθμισμένη ψηφιακή εκδοχή του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024», καθώς προβλέπονται αυξημένο ποσό ενίσχυσης για χρήση της κάρτας του Προγράμματος κατά την περίοδο χαμηλής τουριστικής ζήτησης (από την ημερομηνία έκδοσης της κάρτας έως και 30.04.2025 και από 01.10.2025 έως και 31.12.2025) καθώς προβλέπονται:
– αυξημένο ποσό επιδότησης για χρήση της κάρτας του Προγράμματος κατά την περίοδο χαμηλής τουριστικής ζήτησης (από την ημερομηνία έκδοσης της κάρτας έως και 30.04.2025 και από 01.10.2025 έως και 31.12.2025). Συγκεκριμένα: