Διεθνή

Αντάρτες στο Κονγκό απήγαγαν 130 ασθενείς και τραυματίες

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για την υγεία και την ασφάλεια τουλάχιστον 130 αρρώστων και τραυματιών που απήγαγαν μαχητές του M23 από δυο νοσοκομεία στην Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Μαχητές της οργάνωσης που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα έκαναν έφοδο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο νοσοκομείο CBCA και στο νοσοκομείο Heal Africa, απαγάγοντας μέσα στη νύχτα ασθενείς που κατηγόρησαν «πως ήταν μέλη του στρατού της ΛΔ Κονγκό ή των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών Ουαζαλέντο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου»), που ξαναπήρε τα όπλα το 2021 εναντίον της κυβέρνησης στην Κινσάσα και κυρίευσε στα τέλη Ιανουαρίου την Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου, απήγαγε 116 ασθενείς από το νοσοκομείο CBCA και άλλους 15 από το νοσοκομείο Heal Africa. Το πρωί πέντε άμαχοι που βρίσκονταν ανάμεσα στους συλληφθέντες από το CBCA επέστρεψαν στο νοσοκομείο αφού αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ΟΗΕ ζήτησε ακόμη το M23 να «λάβει άμεσα και χειροπιαστά μέτρα για να εγγυηθεί τον τερματισμό τέτοιων αυθαίρετων και καταχρηστικών εφόδων». Δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, «οι τραυματίες και οι άρρωστοι πρέπει να λαμβάνουν τις ιατρικές φροντίδες και την προσοχή που χρειάζονται», θύμισε η Ύπατη Αρμοστεία.

Το M23 με την υποστήριξη περίπου 4.000 στρατιωτικών της Ρουάντας στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, συνέχισε την κεραυνοβόλα επίθεσή του: μετά την Γκόμα κατέλαβε στα μέσα του περασμένου μήνα την Μπουκάβου, την πρωτεύουσα της γειτονικής επαρχίας Νότιο Κίβου.

Δημοφιλέστερα

To Top