Έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) αποκαλύπτει ότι η αγωνία τους προέρχεται από χρόνιες παθογένειες που παραμένουν άλυτες: υπερφορολόγηση, έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων, ανεπαρκής στήριξη από το κράτος και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: επτά στους δέκα επιχειρηματίες ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, ενώ η πλειοψηφία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 502 μέλη του ΒΕΑ από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, διερευνώντας όλα τα πεδία επιχειρηματικού ενδιαφέροντος των πολύ μικρών, μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, που αθροιστικά αποτελούν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι ατομικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, με το 59,8% να εκτιμά ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Στις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, τα πράγματα είναι κάπως πιο ισορροπημένα, με το 51% να προσδοκά μια καλύτερη πορεία.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ξεκάθαρα. Η βαριά φορολογία (77,1%) αποτελεί το βασικό εμπόδιο, ενώ ακολουθεί το κόστος ενέργειας (34,7%), που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους. Το 27,5% των επαγγελματιών επισημαίνει την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (17,3%) και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών (6%) παραμένουν δυσεπίλυτα ζητήματα.
Το νέο φορολογικό καθεστώς προκαλεί αντιδράσεις, με το 61,8% των αυτοαπασχολούμενων να δηλώνει ότι η φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος επιβαρύνει σημαντικά την επιχείρησή του. Επιπλέον, το 62,2% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών προκειμένου να καλύψει το αυξανόμενο κόστος λειτουργίας, γεγονός που όμως δεν προσφέρει μακροπρόθεσμη λύση.
Οι επαγγελματίες ζητούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος, το 74,5% των επιχειρήσεων ζητά άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ το 35,5% απαιτεί μείωση του ενεργειακού κόστους. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι επίσης κρίσιμη, με το 20,9% να ζητά διευκόλυνση στη χορήγηση δανείων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΒΕΑ, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση δεκάδων βιοτεχνικών και χειροτεχνικών επαγγελμάτων, προκειμένου να διευκολύνει τη δραστηριότητα κλάδων όπως οι βιοτέχνες αλουμινίου, οι ιδιοκτήτες στεγνοκαθαριστηρίων και οι κατασκευαστές υαλοπινάκων.
Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για την επαναφορά των 120 δόσεων στις οφειλές, την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών και μια συνολική αναθεώρηση του αδειοδοτικού πλαισίου, ώστε οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία.