Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι στο τέμενος αλ Άκσα θα μπορέσουν να εισέλθουν για την προσευχή της Παρασκευής μόνο μεγαλύτερης ηλικίας Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη: άνδρες άνω των 55 ετών, γυναίκες άνω των 50 ετών και παιδιά κάτω των 12 ετών.
Despite #Israeli obstacles, some palestinians were able to attend the Al_ Aqsa masjed for the first friday prayer of #Ramadan.#الجمعه #رمضان pic.twitter.com/hWKqNLtwVU
— Muhammad Masih (@MuhammadMasih1) March 7, 2025
Το τέμενος αλ Άκσα βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ σε έναν λόφο τον οποίο οι Eβραίοι αποκαλούν Όρος του Ναού και αποτελεί ιερό τόπο και για τις δύο θρησκείες, με συγκρούσεις να έχουν ξεσπάσει εκεί επανειλημμένα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή εκτίμησε ότι η επιβολή περιορισμών στους πιστούς που θέλουν να πάνε στο τέμενος παραβιάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ ως δύναμης κατοχής.
Το δεύτερο Ραμαζάνι από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε την ώρα που η εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα κρέμεται από μία κλωστή, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να διαφωνούν για τη συνέχεια, μετά τη λήξη της πρώτης φάσης.
Israel permitió el ingreso a palestinos de mas de 55 años de edad y mujeres, a la mezquita Al Aqsa en el viernes de Ramadán 😡😡😡 pic.twitter.com/zHj3cpQUvO
— Isaac (@isaacrrr7) March 7, 2025
Με βάση την εκεχειρία που συμφωνήθηκε έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, η Χαμάς παρέδωσε 33 Ισραηλινούς ομήρους και πέντε Ταϊλανδούς με αντάλλαγμα περίπου 1.800 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.
Όμως το μέλλον της εκεχειρίας παραμένει αβέβαιο. Ο Στιβ Γουίκοφ, ειδικός εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, είχε άμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς και αναμένεται στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.
Ο νέος επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ, ο υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, επισκέφθηκε τα στρατεύματα αυτή την εβδομάδα αφού ανέλαβε νέος αρχηγός της Τσαχάλ και δήλωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να ξεκινήσουν και πάλι τις μάχες στη Γάζα, αν τους ζητηθεί.