Διεθνή

Μέση Ανατολή: Τι προβλέπει η πρόταση που επεξεργάζεται η Χαμάς για τη νέα εκεχειρία – Τι ζητάει το Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έλαβε, μέσω των Αιγύπτιων μεσολαβητών, μια ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται εδώ και 18 μήνες ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ακολουθούν όσα έχουν γίνει γνωστά για την πρόταση αυτή, στην οποία η Χαμάς ανακοίνωσε ότι «είναι πολύ πιθανό» να απαντήσει «μέσα στις επόμενες 48 ώρες».

Σύμφωνα με στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης που μίλησε χθες Δευτέρα στο AFP υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, το Ισραήλ ζητεί την επιστροφή σε διάφορα στάδια 10 ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία «τουλάχιστον 45 ημερών», την απελευθέρωση σε δύο φάσεις συνολικά 1.231 Παλαιστίνιων κρατούμενων στο Ισραήλ και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Kan 11 μετέδωσε από την πλευρά του ότι θα επιστρέψουν στο Ισραήλ 25 όμηροι – εννέα ζωντανοί και 16 νεκροί – σε τρεις φάσεις, με αντάλλαγμα εκεχειρία διάρκειας 45 ημερών.

Κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς επίθεσης στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς έπιασε ομήρους 251 ανθρώπους. Από αυτούς 58 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στη διάρκεια της προηγούμενης εκεχειρίας – από τις 19 Ιανουαρίου ως τις 17 Μαρτίου—επέστρεψαν στο Ισραήλ 33 όμηροι, ανάμεσά τους οκτώ νεκροί, και αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου 1.800 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές.

Οι διάφορες φάσεις της προτεινόμενης νέας εκεχειρίας προβλέπουν την αναδιάταξη του ισραηλινού στρατού στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, αφού τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του θύλακα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Χαμάς, το Ισραήλ απαιτεί «μια ένδειξη καλής θέλησης» με την επιστροφή την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου Ίνταν Αλεξάντερ. Πρόκειται για τον μοναδικό όμηρο που έχει και την αμερικανική υπηκοότητα και ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται στη Γάζα.

Τη δεύτερη ημέρα η Χαμάς προβλέπεται να αφήσει ελεύθερους ακόμη 5 ζωντανούς ομήρους με αντάλλαγμα 66 Παλαιστίνιους καταδικασμένους σε ισόβια κάθειρξη και 611 κρατούμενους με καταγωγή από τη Γάζα. Θα επιτραπεί επίσης η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του παλαιστινιακού κινήματος, το Ισραήλ απαιτεί οι απελευθερώσεις των ομήρων να γίνουν χωρίς δημόσιες τελετές, όπως αυτές που έχει οργανώσει στο παρελθόν η Χαμάς.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, την τρίτη ημέρα της εκεχειρίας θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για «μόνιμη εκεχειρία», για την οποία το Ισραήλ θέτει ως όρο τον αφοπλισμό της Χαμάς και άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ωστόσο ο αξιωματούχος της Χαμάς εκτίμησε ότι ο όρος αυτός «ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή (…) που είναι μη διαπραγματεύσιμη» για την παλαιστινιακή οργάνωση.

Τη δεύτερη εβδομάδα της εκεχειρίας, σημείωσε, η Χαμάς προβλέπεται να αφήσει ελεύθερους τέσσερις ακόμη ομήρους με αντάλλαγμα 54 Παλαιστίνιους καταδικασμένους σε ισόβια και 500 άλλους που έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου.

Δημοφιλέστερα

To Top