Διεθνή

Ουκρανία: Η πλειοψηφία των Ουκρανών πολιτών διαφωνεί με την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος βαρέων βαρών που τώρα είναι δήμαρχος του Κιέβου, κινήθηκε τον περασμένο μήνα σε πολιτικά επικίνδυνο έδαφος: διατύπωσε διακριτικά την εκτίμηση σε συνέντευξή του ότι η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να χάσει γη για να τερματίσει τη μάχη της απέναντι στη Ρωσία.

Ύστερα από κύμα οργισμένων σχολίων στο διαδίκτυο, αναδιατύπωσε τα σχόλιά του, λέγοντας μέσω Facebook ότι οι «εδαφικές παραχωρήσεις αντιβαίνουν στα εθνικά μας συμφέροντα και πρέπει να πολεμήσουμε κατά της υλοποίησής τους μέχρι τέλους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι μεσολαβητές του πιστεύουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία είναι το Κίεβο να αναγνωρίσει με κάποιο τρόπο ότι δεν θα πάρει πίσω τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει τα στρατεύματα της Μόσχας μετά την εισβολή.

Αλλά το επεισόδιο με τον Κλίτσκο – μαζί με τη δημοσκόπηση στην οποία είχε πρόσβαση κατ’ αποκλειστικότητα το Reuters – δείχνουν ότι, τρία και πλέον χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να χάσουν εδάφη από τη Ρωσία με αντάλλαγμα μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός.

Η θέση της κοινής γνώμης συχνά βοηθά να εξηγηθεί για ποιο λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αναμένεται να είναι υποψήφιος για επανεκλογή, έχει αντιταχθεί στις πιέσεις του Τραμπ να παραχωρήσει εδάφη στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός.

Δημοσκόπηση της Gradus Research έδειξε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού δεν θεωρούν τις εδαφικές παραχωρήσεις τρόπο τερματισμού του πολέμου.

«Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο βασικός στόχος της Ρωσίας στον πόλεμο…είναι να έχει πλήρη έλεγχο στη χώρα μας», ανέφερε η Gradus σε σημείωμα σχετικά με τα ευρήματα της δημοσκόπησης. «Οι ουκρανικές εδαφικές παραχωρήσεις δεν θεωρούνται συμβιβασμός ή εγγύηση ειρήνης –το αντίθετο, μπορούν μόνο να ενδυναμώσουν τον επιτιθέμενο».

Η Ρωσία αρνείται ότι επιδιώκει τον έλεγχο της Ουκρανίας αλλά οι δυνάμεις της κατευθύνθηκαν απευθείας στο Κίεβο στη εισβολή τους στην Ουκρανία το 2022 πριν τα ουκρανικά στρατεύματα τις εκδιώξουν από την πρωτεύουσα στις σημερινές τους θέσεις στα νότια και τα ανατολικά.

Η ουκρανική δημοσκόπηση που έγινε αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ακόμα και στην περίπτωση παραχωρήσεων, η ειρήνη θα είναι μόνο προσωρινή και μη βιώσιμη. Το 31% πιστεύει ότι οι παραχωρήσεις δεν θα οδηγήσουν σε ειρήνη, σύμφωνα με την Gradus.

Η Ρωσία ελέγχει πλέον ντε φάκτο περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας την οποία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014 καθώς και μεγάλα τμήματα τεσσάρων άλλων περιφερειών στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με Αμερικανούς διαπραγματευτές, πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας, και κάποιοι Ουκρανοί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δηλώνουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να δεχθεί απώλεια εδαφών για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Οι Ουκρανοί είναι εξαντλημένοι και αντιμετωπίζουν έναν μεγαλύτερο και ισχυρότερο εχθρό. Οι προσπάθειές τους να απωθήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης έχουν αποτύχει από τον πρώτο χρόνο του πολέμου, και οι δυτικοί εταίροι τους δεν τους έχουν δώσει αρκετή στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να επιτύχουν αποφασιστική νίκη.

Δημοφιλέστερα

To Top