Στη σκηνή για τον Μίκη Θεοδωράκη αναμένεται να βρεθεί πλειάδα γνωστών καλλιτεχνών, ενώ για το έργο, την προσφορά και τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Τιμάμε τον αιώνα του Μίκη
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη τιμάμε τον αιώνα του Μίκη», αναφέρει σχετικά ο Περισσός.
«Υποκλινόμαστε στα «μεγάλα μεγέθη» της Τέχνης, στον Μίκη που έδωσε μελωδία στις καρδιές μας. Στον συνθέτη που είχε «μια θάλασσα στο νου κι ένα περβόλι του ουρανού» και τα πρόσφερε απλόχερα μελοποιώντας τα πιο βαθιά μας αισθήματα: Τη χαρά και την αγάπη, την οργή, την ελπίδα, τη θυσία, την πίστη στο δίκιο. Τον Μίκη που μας έμαθε να τραγουδάμε τους στίχους των μεγάλων ποιητών και μας χάρισε το «σπάνιο κλειδί που ανοίγει τις μεγάλες πόρτες για να μπούμε στον μαγικό κόσμο της αληθινής Τέχνης». Τιμάμε αυτόν που «οι μπαταρίες του ταλέντου του γέμιζαν μέσα στη ζεστασιά της χειραψίας, μέσα στο αετίσιο βλέμμα του συναγωνιστή, μέσα στις ιαχές των συλλαλητηρίων και στη βοή της μάχης…». Ταξιδεύουμε στις «μεγάλες στιγμές» της Ιστορίας των λαών όλου του κόσμου, με τον Μίκη του Αγώνα εκεί που «κοκκινίζουν τα όνειρα». Στη «Μέρα Μαγιού» του ’36, όταν χαράχτηκε η υπόσχεση πως «όλα αυτά μια μέρα θα ‘ναι δικά μας». Στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής, στην ΕΑΜική Αντίσταση, όταν οι αγωνιστές «φέρναν τη ζωή στα δυο στεγνά τους χέρια σαν ποτάμι». Στις φυλακές και τις εξορίες, όπου «θάλασσες μας ‘ζώναν», στους δρόμους της μεταπολεμικής Αθήνας όταν σαν τον Πέτρουλα «μάρτυρες ήρωες οδηγούνε». Στη χούντα και στην αντιδικτατορική πάλη, όταν «ακολουθούν πουλιά με ξύλινα φτερά», αλλά για άλλη μια φορά «σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει». Σε κάθε στιγμή στο παρελθόν που «με θάρρος οι τρανές καρδιές έπιαναν τα στενά», προσθέτει.
«Σεισμογράφος της λαϊκής συνείδησης»
Αναμοχλεύοντας τις μνήμες, «συνειδητοποίησα πως ολόκληρη η ζωή μου, η έμπνευσή μου και το έργο μου έζησαν και ζουν μέσα σ’ αυτή τη λέξη: Αντίσταση», είχε δηλώσει ο Μίκης Θεοδωράκης.
