Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ σε ομάδα ατόμων, που είχαν παρεκκλίνει από τις καθορισμένες διαδρομές πρόσβασης κοντά στο κέντρο διανομής, στη Ράφα.
Οι θάνατοι σημειώθηκαν μερικές ώρες, αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι τρεις από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ οι δυνάμεις του επιτίθονται κατά των μαχητών της Χαμάς, που έχει μετατρέψει σε ερείπια το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα.
Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, άνοιξε τα πρώτα σημεία διανομής του την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να απαλύνει την πείνα που μαστίζει τους Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους λόγω του πολέμου.
Το σχέδιο αρωγής του Ιδρύματος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν ότι δεν σέβεται τις ανθρωπιστικές αρχές.
Η ιδιωτική οργάνωση με την έγκριση του Ισραήλ δήλωσε ότι διένειμε νωρίτερα σήμερα 21 φορτία με τρόφιμα και ότι η επιχείρηση διανομής βοήθειας «διεξήχθη με ασφάλεια και χωρίς περιστατικά εντός του χώρου».
Ωστόσο, έχουν υπάρξει αναφορές για επαναλαμβανόμενα περιστατικά, στα οποία άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κοντά στη Ράφα, καθώς πλήθη συγκεντρώνονται για να λάβουν τις προμήθειες που απεγνωσμένα έχουν ανάγκη.
Την Κυριακή, Παλαιστίνιοι και ξένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Palestinians bury victims of Israeli fire on a Rafah aid site, where nearly 50 were killed and more than 200 wounded
Since May 27, 49 killed near aid points under Israel’s US-backed distribution plan, slammed as a ‘death trap’ by Gaza officials pic.twitter.com/rVAfR26T8z
— Anadolu English (@anadoluagency) June 2, 2025
Χθες, υπήρξαν αναφορές ότι τρεις ακόμα Παλαιστίνιοι έπεσαν από ισραηλινά πυρά.
Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «μυθεύματα» της Χαμάς.
