Ελλάδα

Χαρδαλιάς στο 2ο Cantina Academy: Η τροφή είναι ισχύς – Η Αττική ηγείται στη νέα αγροδιατροφική ταυτότητα της Ελλάδας

Ως ένα στρατηγικό εργαλείο πολιτικής και γεωστρατηγικής ισχύος χαρακτήρισε την τροφή ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο 2ο Cantina Academy, που διοργανώνεται στην Αθήνα από το Cantina και το Πρώτο Θέμα. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια ουσιαστική πρωτοβουλία, που αγγίζει την καρδιά της ελληνικής ταυτότητας, φέρνοντας στο προσκήνιο τη διαδρομή του ελληνικού προϊόντος από το χωράφι στο πιάτο μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Αττικής, τονίζοντας πως, παρότι δεν διαθέτει τις μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αποτελεί τη μητροπολιτική καρδιά της Ελλάδας, συγκεντρώνοντας το 37% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον ίδιο, καλείται να δώσει το παράδειγμα μέσα από μια πολιτική που δεν μένει στη θεωρία, αλλά υλοποιεί έναν νέο, ρεαλιστικό παραγωγικό χάρτη. Στόχος είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης, της καινοτομίας και της ταυτότητας της ελληνικής διατροφής, με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την τοπική κουλτούρα.


Cantina Academy: Νίκος Χαρδαλιάς

Ειδική μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης στην ανάγκη στήριξης της περιαστικής γεωργίας, ως βασικού πυλώνα ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση. Επισήμανε ότι η τροφή του αύριο είναι συνυφασμένη με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σήμερα, και προανήγγειλε την υλοποίηση έργων που λειτουργούν ως ανάχωμα απέναντι στην ξηρασία και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενος στην παραγωγική δυναμική της Αττικής, σημείωσε ότι η συνολική φυτική παραγωγή της Περιφέρειας ξεπερνά τα 146 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Αττική εκτρέφει ζώα και πουλερικά, παράγοντας ζωικά προϊόντα όπως αυγά και γάλα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι – εργάτες και εργαζόμενοι που κρατούν ζωντανό τον πρωτογενή τομέα στην Αττική.

Έμφαση έδωσε και στην προστασία της παραγωγής, με αιχμή την ασφάλεια των τροφίμων και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Επεσήμανε πως η Περιφέρεια υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα εμβολιασμών, διασφαλίζοντας την υγεία των ζώων και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, ενώ ενισχύει τους ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από το 2024 και μόνο, οι έλεγχοι ξεπέρασαν τους 8.000 και οδήγησαν σε κατασχέσεις τόνων τροφίμων που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα και στη σημασία της στήριξης των τοπικών προϊόντων, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια ενισχύει την παράδοση, την κουλτούρα και τις γευστικές ρίζες του τόπου, μέσα από δράσεις που προβάλουν τον πλούτο της αττικής γης — από τα κρασιά και τα σταφύλια μέχρι τα σύκα και τα εμβληματικά προϊόντα των Μεσογείων και της Ανατολικής Αττικής. Υπογράμμισε μάλιστα πως τα προϊόντα της Αττικής οικοδομούν πλέον διεθνή εμπορικά αποτυπώματα, καθώς αποτελούν πραγματικούς γευστικούς θησαυρούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια επενδύει σε σύγχρονες, πράσινες και βιώσιμες εγκαταστάσεις, ενώ υποστηρίζει ενεργά την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση των επαγγελματιών του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την ίδρυση της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Αττικής — ενός νέου θεσμικού φορέα που θα συνδέσει την παραγωγή με την επιστημονική γνώση και θα αποτελέσει τη φωνή της παραγωγής της Περιφέρειας.

Κλείνοντας, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως η Αττική δεν είναι απλώς παρούσα στον εθνικό διάλογο για την αγροδιατροφή, αλλά ηγείται. Όπως είπε, η Περιφέρεια διαθέτει τις ιδέες, τη γνώση και τη βούληση για να φέρει την τροφή στο επίκεντρο ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου που ενώνει το περιβάλλον, την καινοτομία, την παράδοση και τον άνθρωπο.

Δημοφιλέστερα

To Top