Κρασί: 10 tips που θα σας κάνουν έναν εξαιρετικό σομελιέ
Τα παρακάτω tips σίγουρα θα φέρουν στο ποτήρι σας κρασιά που θα ταιριάξουν με το πιάτο ή τα πιάτα σας, όμως η επιτυχία στο food & wine pairing δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Βλέπετε εκτός του ότι δεν αρκεί να πετύχουμε ένα αλλά τα περισσότερα από τα παρακάτω, ο κίνδυνος με την μορφή ενός υλικού σε υπερβολή πάντα θα παραμονεύει -έτοιμος να καταστρέψει ότι με κόπο καταφέραμε. Πάντως αν πειραματιστείτε λίγο με αυτά σαν οδηγό, θα βάλετε τα γυαλιά σε πολλούς από τους οινοχόους της πιάτσας.
1. Τα βαριά με τα βαριά και τα ελαφριά με τα ελαφριά
Η πάλη, η πυγμαχία, η άρση βαρών και πολλά ακόμα αθλήματα δεν έχουν τυχαία κατηγορίες βάρους. Κρασί και φαγητό πρέπει να έχουν το ίδιο προκειμένου το ένα να μην σκεπάσει το άλλο. Έτσι δεν θα βάλουμε δίπλα σε ένα σπαράγγι ένα πληθωρικό Chardonnay ούτε μαζί με ένα παχύ ψάρι με σάλτσα βουτύρου ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc. Προσέξτε όμως, ακόμα και ένα νοσοκομειακό κοτόπουλο διαθέτει μέτριο σώμα. Γιατί στο σώμα μιλούν οι θερμίδες!
2. Ton sur ton!
Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η χρωματική ομοιότητα είναι το ήμισυ του παντός για έναν καλό συνδυασμό. Πιάτα που «δείχνουν» άσπρα, κίτρινα ή πράσινα ταιριάζουν με λευκά κρασιά, πιάτα που δείχνουν κόκκινα ταιριάζουν με κόκκινα, πιάτα με ντομάτα ταιριάζουν με ροζέ. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό) πάνε με λευκό και τα σκούρα ψάρια (τόνος, σολομός) με ελαφριά κόκκινα. Δοκιμάστε να αψηφήσετε τα παραπάνω μόνο αν είστε ο Λάκης Γαβαλάς και κάνετε color blocking!
3. Χάσμα γενεών…
To pairing όχι μόνο δεν γεφυρώνει το χάσμα των γενεών αλλά αντίθετα το βαθαίνει. Τα πιάτα που βασίζονται σε ελάχιστους ή μηδενικούς χρόνους μαγειρέματος και σε υλικά όπως τα λαχανικά, τα θαλασσινά, τα φρέσκα μυρωδικά και τα φρούτα έχουν «νεαρή ηλικία» και άρα ταιριάζουν με φρέσκα κρασιά. Αντίθετα το πολύωρο μαγείρεμα, το σίτεμα, το καβούρντισμα, η αποξήρανση και φυσικά η μούχλα κάνουν πιάτα με μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, καφέ, demi-glace κλπ. να αναζητήσουν παλαιωμένα. Ξέρω ότι τρελαίνεστε για ριζότο με μανιτάρια, για αυτό η κάβα σας πρέπει να διαθέτει αμέτρητα παλαιωμένα λευκά.
Κρασί: 10 tips που θα σας κάνουν έναν εξαιρετικό σομελιέ
4. Αγάπη, που έβαλες το λεμόνι;
Το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» δεν ακούγεται και πολύ χριστιανικό, όμως όσο μεγαλύτερη η οξύτητα ή και η αλμύρα σε ένα πιάτο τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η οξύτητα του κρασιού που θα το συνοδεύσει. Έλλειψη της τελευταίας θα κάνει το κρασί επίπεδο πλάι σε μια βινεγκρέτ ή δυσάρεστα μεταλλικό πλάι σε ωμά όστρακα.