Το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας ξεκινά περιγράφοντας ότι «την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Τζάρεντ Κούσνερ έμαθε ότι η Χάμας θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, απαντούσε σε τηλεφωνήματα στο αρχοντικό του, που βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί βόρεια του Μαϊάμι. Μπήκε στο αυτοκίνητό του και οδήγησε για 20 λεπτά μέχρι ένα άλλο αρχοντικό — αυτό του δισεκατομμυριούχου Στιβ Γουίτκοφ, του απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, το κέντρο της διπλωματικής εξουσίας της κυβέρνησης Τραμπ δεν βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, αλλά σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Φλόριντα».
Επισημαίνοντας ότι τόσο για τον Κούσνερ όσο και για τον Γουίτκοφ η κυρία επαγγελματική ενασχόληση ήταν η κατασκευή ακινήτων, οι NYT εξιστορούν ότι «οι δύο τους άρχισαν να εργάζονται για τη δημιουργία ενός κέντρου διοίκησης, όπου έκαναν και δέχονταν τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου ενός ανυπόμονου προέδρου και μελών του υπουργικού συμβουλίου της ισραηλινής κυβέρνησης».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν ο Κούσνερ ενημερώθηκε για την πρώτη αντίδραση της Χαμάς στο σχέδιο Τραμπ όπως αυτό παρουσιάστηκε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, επικεντρώθηκε στο σημείο εκείνο στο οποίο αναφερόταν ότι οι όμηροι θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
«Ο Στιβ και εγώ είπαμε στο Ισραήλ “σας ενθαρρύνουμε να είστε και εσείς θετικοί”», περιέγραψε ο Κούσνερ.
Λίγες ώρες αργότερα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα συμφωνούσε να ξεκινήσει την πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ. Την Πέμπτη, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία, αμέσως μετά την ομιλία των κ.κ. Κούσνερ και Γουίτκοφ στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε η συμφωνία.
«Πάντα διαπραγματεύεσαι»
Όπως παρατηρούν οι ΝΥΤ, στην προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Τραμπ δεν στράφηκε σε έμπειρους διπλωμάτες για να φέρει το έργο σε πέρας. Αντ’ αυτού βασίστηκε στον γαμπρό του για να να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις αξιοποιώντας και τις διπλωματικές σχέσεις που είχε χτίσει ο 44χρονος Κούσνερ σε αραβικές χώρες ενώ εργαζόταν ως σύμβουλος κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Τότε, όπως θυμίζουν οι New York Times, o Κούσνερ ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας των Συμφωνιών του Αβραάμ, μιας σειράς διπλωματικών συμφωνιών που ομαλοποίησαν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών κρατών.
