Ελλάδα

Το πρώτο αποστολικό ταξίδι του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ – Μήνυμα ενότητας από την Άγκυρα έως τον Λίβανο

Μαζί με δεκάδες δημοσιογράφους ταξίδεψε σήμερα, Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ ξεκινώντας την πρώτη του Αποστολική Επίσκεψη εκτός Ιταλίας.

Αυτή την ώρα, έχει ήδη φτάσει στην Τουρκία ενώ έως τις 2 Δεκεμβρίου, που θα διαρκέσει η επίσκεψή του, θα μεταβεί και στον Λίβανο. Πρόκειται για ένα ταξίδι ήδη φορτισμένο με ιστορική σημασία: συνδυάζει τον εορτασμό των 1.700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας με το επίκαιρο μήνυμα της ειρήνης σε μια περιοχή που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από συγκρούσεις.

Χαμόγελα, ευχές και προσωπικές στιγμές στο αεροσκάφος

Λίγο μετά την απογείωση, ο Αμερικανός Ποντίφικας εμφανίστηκε πίσω από τις κουρτίνες του αεροσκάφους χαμογελαστός, απευθύνοντας ένα φιλικό, σχεδόν οικογενειακό μήνυμα προς τους περισσότερους από 80 δημοσιογράφους.

«Καλημέρα στους Αμερικανούς! Happy Thanksgiving!», είπε χαριτολογώντας. Αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Τύπου για την υπηρεσία τους «προς το Βατικανό, τη Σύναξη και τον κόσμο», μίλησε με σαφήνεια για τον στόχο αυτού του ταξιδιού: «Η συγκεκριμένη επίσκεψη έχει πρωτίστως το νόημα της ενότητας. Αναδεικνύει την αλήθεια και την αρμονία που ο κόσμος χρειάζεται».

Παρά το γεγονός ότι ως Ηγούμενος των Αυγουστινιανών είχε ταξιδέψει εκτενώς, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τόσο την Τουρκία όσο και τον Λίβανο. «Η παρουσία μας σε αυτές τις χώρες μπορεί να διακηρύξει πόσο αναγκαία είναι η ειρήνη και να ενθαρρύνει τον κόσμο να αναζητήσει μεγαλύτερη ενότητα και αδελφοσύνη», σημείωσε.

Η ατμόσφαιρα στο αεροσκάφος ήταν ζωηρή, γεμάτη χαμόγελα και αυθορμητισμό. Δημοσιογράφοι του πρόσφεραν δώρα: μια baseball bat οικογενειακής αξίας, μια κολοκυθόπιτα για την Ημέρα των Ευχαριστιών, φωτογραφικά κολάζ από τα χρόνια της ιεραποστολής του, ακόμη και τις αγαπημένες κάλτσες των Chicago White Sox. Ο Πάπας ανταποκρίθηκε προσωπικά σε όλους, ανταλλάσσοντας χειραψίες, αστεία και σύντομες συνομιλίες.

Συγκινητική ήταν η προσφορά της Ισπανίδας δημοσιογράφου Eva Fernández: μια επιστολή ενός 15χρονου ασθενούς με επιθετικό λέμφωμα, τον οποίο έχει επισκεφθεί ο Πάπας, καθώς και το οικογενειακό οικόσημο των προγόνων της. Από την Ουκρανία έφτασε ένα ευχαριστήριο έγγραφο για τη βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό, ενώ σε δημοσιογράφο αλγερινής καταγωγής ο Ποντίφικας εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί κάποτε και την Αλγερία.

Δημοφιλέστερα

To Top