Μια ετερόκλητη συνάντηση καταγράφηκε χθες το βράδυ στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο με βασικούς ομιλητές τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν διάφορα στελέχη από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Δημοκρατία» με θέμα «Κρίση της Δημοκρατίας σήμερα» παρέστη επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατά την είσοδο στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο επέλεξε να αναφερθεί στις κινητοποιήσεις των αγροτών λέγοντας ότι «το σίγουρο είναι πως αυτοί που βρίσκονται στα μπλόκα δεν κερδίζουν το τζόκερ κάθε τόσο». Στην ίδια εκδήλωση που συντόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία» Μανώλης Κοττάκης και τιμήθηκε ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής για το έργο του, ήταν παρόντες οι: Νίκος Δένδιας, Κώστας Λαλιώτης, Προκόπης Παυλόπουλος, Βασιλική Θάνου, Νικήτας Κακλαμάνης, Λάκης Λαζόπουλος, Μάριος Σαλμάς, Φανή Πετραλιά, Γιώργος Λιάνης, Νίκος Σαλάτας (πρώην πρόεδρος Οπεκεπε), Βύρων Πολύδωρας, Απόστολος Κακλαμάνης, Δώρα Αυγέρη, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Βλάχος, Έλενα Κουντουρά, Ευάγγελος Αντώναρος, Νίνα Κασιμάτη, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Μουρούτης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Πάνος Καμμένος, Χρήστος Σπίρτζης κ.α.
Κώστας Καραμανλής και Νίκος Δένδιας
Πάνος Καμμένος και Κώστας Καραμανλής
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλεί με τον Αντώνη Σαμαρά
Καραμανλής και Βενιζέλος ανέπτυξαν τις απόψεις τους, αφήνοντας αιχμές για τη λειτουργία των θεσμών και υπονοούμενα με βασικούς αποδέκτες στην κυβέρνηση αλλά και στα άλλα πολιτικά κόμματα και στη δικαιοσύνη. «Ο κίνδυνος σήμερα δεν προέρχεται από θορυβώδεις εκτροπές ή θεαματικές, ηχηρές συγκρούσεις. Αντιθέτως, προέρχεται από την αργόσυρτη, υπόγεια διολίσθηση προς την ανοχή και εξοικείωση σε φαινόμενα υποβάθμισης των κανόνων. Η ποιότητα της Δημοκρατίας δεν διαβρώνεται από μια και μόνη πράξη, αλλά από την σωρευτική επίδραση πολλών μικρών παρεκκλίσεων», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κώστας Καραμανλής προσθέτοντας ότι «οι πολίτες χρειάζονται το φως σε όλα τα θέματα του δημοσίου ενδιαφέροντος». Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι «απαξιώνεται η Βουλή στα μάτια των πολιτών όταν αισθάνονται ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές για παράδειγμα λειτουργούν προσχηματικά ή παρελκυστικά».
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη
Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για «κρίση εμπιστοσύνης» και επιχείρησε να περιγράψει με τη δική του οπτική τη σημερινή κατάσταση στο πεδίο των θεσμών και τις «εικόνες» που αποκτούν οι πολίτες: «Η αλήθεια είναι ότι ένα ολοένα διευρυνόμενο τμήμα της κοινωνίας θεωρεί ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν με την πληρότητα που απαιτείται. Ότι το Κοινοβούλιο υποβαθμίζεται. Ότι η Δικαιοσύνη επηρεάζεται. Ότι τα ΜΜΕ χειραγωγούνται. Ότι οι κυβερνήσεις δεν ακούνε και δεν καταλαβαίνουν. Ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους. Ότι η πολιτική ασκείται με όρους κλειστών συστημάτων, χωρίς έγνοια, χωρίς αναφορά, στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Όταν αυτή η αντίληψη γενικεύεται και παγιώνεται ως πεποίθηση, ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα, τότε οδηγούμαστε σε κρίση εμπιστοσύνης. Κρίση αντιπροσώπευσης, κρίση αμφισβήτησης των θεσμών, κρίση απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Τότε δοκιμάζεται η Δημοκρατία και η ποιότητά της. Μη κρυβόμαστε. Τα φαινόμενα αυτά και υπαρκτά είναι και συνεχώς ογκούμενα. Σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη και στην χώρα μας.».
Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Λαλιώτης
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανεβαίνοντας στη συνέχεια στο βήμα της εκδήλωσης ανταπέδωσε τα θερμά λόγια στον Κώστα Καραμανλή, σημείωσε με τη σειρά του τις διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές στην πολιτική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, όπου και δύο εκλέγονταν βουλευτές επί πολλά χρόνια. «Μας συνδέει, θα έλεγα, η διάθεση αναστοχασμού, η σχέση που έχουμε με τη μελέτη της Ιστορίας και βεβαίως τώρα πια και η μεταπολιτική στην οποία τον υποδέχτηκα με χαρά όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Βουλή των Ελλήνων μετά από μακρά θητεία σε αυτήν, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, που προηγήθηκε στο βήμα. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε υπερήφανος για τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε αυτήν του Αντώνη Σαμαρά και κάνοντας ένα «ταξίδι» στον κόσμο μίλησε για την κ΄ριση της δημοκρατίας, στάθηκε στα της Ευρώπης. Εστίασε στην κατάσταση της χώρας και επανέλαβε μεταξύ άλλων με την ομιλία του ότι: «Η χώρα δεν μπορεί να πορευθεί προς το μέλλον με ασύμμετρο πολιτικό σύστημα που αντιμετωπίζει με αμηχανία την ανάγκη για εθνικές και θεσμικές συναινέσεις αλλά και την ανάγκη για συνεργασίες που μπορεί να καταστούν αναπόφευκτες. Η διαφορά μεταξύ συναίνεσης και συνεργασίας είναι μεγάλη αλλά ακόμη πιο μεγάλη είναι η διαφορά από τη μονοκομματική εκδοχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα όρια της. Ιδίως υπό τη μορφή μιας αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχει μετατραπεί σε μονοπρόσωπη εξουσία χωρίς θεσμούς αντιρρόπησης και ουσιαστικές, σύγχρονες εγγυήσεις διαφάνειας. Δεν νοείται να κυριαρχεί στις έρευνες της κοινής γνώμης η αίσθηση της διαφθοράς και η κραυγαλέα έλλειψη εμπιστοσύνης προς όλους τους θεσμούς. Συμπεριλαμβανομένης δυστυχώς της Δικαιοσύνης». Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι: «Η Ελλάδα, μέσα σε αυτά τα συμφραζόμενα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, έχει τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα που εκκινούν από τον τρόπο με τον οποίο διακηρύχθηκε το τέλος της οικονομικής κρίσης και η επιστροφή στην περιβόητη κανονικότητα.
Η πρόεδρος της «Φωνής της Λογικής» Αφροδίτη Λατινοπούλου