Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Ουσακόφ είπε πως η Ρωσία, αργά ή γρήγορα, θα συζητήσει με τις ΗΠΑ για το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την Ουκρανία.
Σε βίντεο που «ανέβασε» ένας Ρώσος δημοσιογράφος σχετικά με τον υπαινιγμό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πιθανή διενέργεια δημοψηφίσματος για τις εδαφικές παραχωρήσεις, ο Ουσακόφ απάντησε σήμερα ότι ολόκληρη η περιοχή του Ντονμπάς ανήκει στη Ρωσία.
Το καθεστώς του Ντονμπάς, το οποίο περιλαμβάνει τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, έχει αναχθεί σε βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία.
Την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο έχει συμφωνήσει σε βασικά σημεία ενός μεταπολεμικού σχεδίου ανοικοδόμησης στις συνομιλίες με τον γαμπρό του προέδρου Τραμπ, τον Τζάρεντ Κούσνερ, και με άλλους ανώτερους αξιωματούχους.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι προχωράει η εργασία πάνω σε ένα “οικονομικού περιεχομένου έγγραφο” και ότι η Ουκρανία είναι “πλήρως ευθυγραμμισμένη με την αμερικανική πλευρά”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδιώξει να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό ταμείο στην Ουκρανία για τομείς που περιλαμβάνουν τα σπάνια μέταλλα ως κεντρική πτυχή της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της χώρας.
Η Μόσχα έχει επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων έπειτα από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει προτάσεις για επενδύσεις σε ρωσικές σπάνιες γαίες και ενέργεια.
Ο Ουσακόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια «ενεργή συνεδρία ιδεών» το Σαββατοκύριακο και ότι το Κρεμλίνο πρέπει να δει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν εμμένουσες «παρεξηγήσεις» με την Ουάσινγκτον σχετικά με την Ουκρανία, αλλά επικαλέστηκε δήλωση του Ουσακόφ ότι μια εκεχειρία στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνο μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Κιέβου από την περιοχή του Ντονμπάς, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant.
Η Kommersant επικαλέστηκε τον Ουσακόφ να λέει σε συνέντευξή του ότι είναι πιθανό, βάσει ενός ειρηνευτικού σχεδίου, μόνο η ρωσική εθνοφρουρά να αναπτυχθεί στο Ντονμπάς, με τον στρατό της να απουσιάζει από τα τμήματα της περιοχής τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος υπό ουκρανικό έλεγχο.
«Αν όχι με διαπραγματεύσεις, τότε με στρατιωτικά μέσα, αυτή η περιοχή θα τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όλα τα άλλα θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από αυτό», φέρεται να είπε ο Ουσακόφ.
