Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής δίνει ουσιαστικό χώρο και προτεραιότητα σε έναν κλάδο που, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγής – είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της ταυτότητάς μας».
Αναφερόμενος στη διαχρονική σημασία της αμπελουργίας στην Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι από την αρχαιότητα έως σήμερα τα κρασιά της περιοχής ταξιδεύουν διεθνώς, μεταφέροντας μαζί τους πολιτισμό, γνώση και παράδοση.
«Πίσω από αυτή τη διαδρομή βρίσκονται οι άνθρωποί μας – οι αμπελουργοί, οι οινοποιοί, οι οικογένειες που με κόπο και αγάπη καλλιεργούν τη γη, διατηρώντας ζωντανές τις ρίζες μας και ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον», ανέφερε.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του κλάδου, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η οινική παραγωγή της Αττικής αποτιμάται σήμερα σε περίπου 0,95 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 4,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής οίνου.
«Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός, όμως πίσω του κρύβεται μια τεράστια δυναμική – ένας κλάδος που αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζεται, εξάγει και μεταδίδει αξία σε ολόκληρη την τοπική οικονομία», επεσήμανε.
Η Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό των οινοποιών
Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή τέθηκε ως προτεραιότητα η ενίσχυση των ανθρώπων της παραγωγής «με σχέδιο, συνέπεια, σαφείς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα».
Στο πεδίο της διεθνούς εξωστρέφειας, όπως επεσήμανε, η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε για πρώτη φορά στο ετήσιο πρόγραμμα προβολής διεθνείς οινικές έκθεση, όπως η Wine Paris και η ProWein.
Παράλληλα, τόνισε, υλοποιήθηκαν στοχευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής σε μεγάλες αγορές, με θετικά αποτελέσματα: αύξηση 32% στην αναγνωρισιμότητα της ρετσίνας Αττικής και 17% στην εξαγωγική δυναμική των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.
