Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Ο αττικός αμπελώνας είναι κρίκος της ταυτότητάς μας, επενδύουμε στο έργο των οινοπαραγωγών μας

Στον κομβικό ρόλο του αττικού αμπελώνα ως αναπόσπαστου στοιχείου της παραγωγικής, πολιτιστικής και αναπτυξιακής ταυτότητας της Αττικής, καθώς και στη σταθερή βούληση της περιφερειακής αρχής για την πολύπλευρη και ουσιαστική στήριξη των οινοπαραγωγών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Τα κρασιά της Αττικής – Η αναγέννηση ενός εμβληματικού αμπελώνα», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεκτικής στρατηγικής της Περιφέρειας για τη διεθνή προώθηση των αττικών οίνων.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής δίνει ουσιαστικό χώρο και προτεραιότητα σε έναν κλάδο που, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγής – είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της ταυτότητάς μας».


Χαρδαλιάς: Ο αττικός αμπελώνας είναι κρίκος της ταυτότητάς μας, επενδύουμε στο έργο των οινοπαραγωγών μας

Ο αττικός αμπελώνας συνδέει τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής με τη σύγχρονη δημιουργία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς
Όπως τόνισε, ο αττικός αμπελώνας συνδέει τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής με τη σύγχρονη δημιουργία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Αναφερόμενος στη διαχρονική σημασία της αμπελουργίας στην Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι από την αρχαιότητα έως σήμερα τα κρασιά της περιοχής ταξιδεύουν διεθνώς, μεταφέροντας μαζί τους πολιτισμό, γνώση και παράδοση.

«Πίσω από αυτή τη διαδρομή βρίσκονται οι άνθρωποί μας – οι αμπελουργοί, οι οινοποιοί, οι οικογένειες που με κόπο και αγάπη καλλιεργούν τη γη, διατηρώντας ζωντανές τις ρίζες μας και ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον», ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του κλάδου, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η οινική παραγωγή της Αττικής αποτιμάται σήμερα σε περίπου 0,95 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 4,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής οίνου.

 «Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός, όμως πίσω του κρύβεται μια τεράστια δυναμική – ένας κλάδος που αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζεται, εξάγει και μεταδίδει αξία σε ολόκληρη την τοπική οικονομία», επεσήμανε.

Η Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό των οινοποιών

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή τέθηκε ως προτεραιότητα η ενίσχυση των ανθρώπων της παραγωγής «με σχέδιο, συνέπεια, σαφείς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Στο πεδίο της διεθνούς εξωστρέφειας, όπως επεσήμανε, η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε για πρώτη φορά στο ετήσιο πρόγραμμα προβολής διεθνείς οινικές έκθεση, όπως η Wine Paris και η ProWein.

Παράλληλα, τόνισε, υλοποιήθηκαν στοχευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής σε μεγάλες αγορές, με θετικά αποτελέσματα: αύξηση 32% στην αναγνωρισιμότητα της ρετσίνας Αττικής και 17% στην εξαγωγική δυναμική των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.

Δημοφιλέστερα

To Top