Η δυναμική εμφάνιση σχημάτων όπως η Aktor, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση δυνάμεων μεταξύ των καθιερωμένων ομίλων, διαμορφώνουν ένα πιο σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον ανταγωνισμού.
Οι τιμές εξακολουθούν να καθορίζουν τη μάχη για τα μερίδια και οι προσφορές στη λιανική παραμένουν καθημερινό εργαλείο. Ωστόσο, η πραγματική σύγκρουση μεταφέρεται σταδιακά αλλού: στο ποιος μπορεί να κρατήσει τον πελάτη περισσότερο, να τον εντάξει σε μια πιο σταθερή σχέση και να αντλήσει αξία πέρα από τον μηνιαίο λογαριασμό.
Όταν η κιλοβατώρα δεν αρκεί
Ο τομέας της προμήθειας εξακολουθεί να αποτελεί την αιχμή του ανταγωνισμού, καθώς εκεί κρίνονται τα μερίδια και η πρόσβαση στον τελικό πελάτη. Το προϊόν, ωστόσο, αλλάζει.
Δίπλα στο ρεύμα και το φυσικό αέριο αναπτύσσονται λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, χρηματοδότησης παρεμβάσεων, εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αντλιών θερμότητας και συστημάτων εξοικονόμησης, καθώς και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης και διαχείρισης της κατανάλωσης για κατοικίες, πολυκατοικίες και επιχειρήσεις.
Σταδιακά, η ενέργεια συνδυάζεται και με τηλεπικοινωνίες, δημιουργώντας πακέτα που αυξάνουν τη διάρκεια της σχέσης με τον πελάτη και διαμορφώνουν επαναλαμβανόμενες ροές εσόδων.
Οι στρατηγικές των μεγάλων παικτών
Η ΔΕΗ παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς, με συνολικό μερίδιο κοντά στο 47% και ισχυρή παρουσία στους οικιακούς καταναλωτές.
Συμμετέχει ενεργά στη μάχη του retail, αξιοποιώντας το μέγεθος και την οικονομική της ισχύ ενώ ταυτόχρονα μετασχηματίζει το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Η εταιρεία επενδύει συστηματικά σε υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης, στη διάθεση εξοπλισμού και σε ψηφιακές εφαρμογές που επιτρέπουν τη συνολική διαχείριση της κατανάλωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επέκταση στις τηλεπικοινωνίες. Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, στο Capital Markets Day στο Λονδίνο, η ΔΕΗ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την είσοδό της στη σταθερή τηλεφωνία, προσθέτοντας υπηρεσίες φωνής στο χαρτοφυλάκιο που ήδη περιλαμβάνει internet μέσω του εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που έχει αναπτύξει.
Στο μέτωπο των εξαγορών, η στρατηγική της ΔΕΗ έχει αλλάξει κατεύθυνση. Δεν προβλέπονται νέα μεγάλα deals τύπου Enel Ρουμανίας. Αντίθετα, εξετάζονται μικρές και στοχευμένες κινήσεις, κυρίως εταιρειών προμήθειας της τάξης των 100.000 πελατών, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με πιθανές αγορές ακόμη και την Ιταλία.
Τέτοιες προσθήκες ενισχύουν το πάντρεμα παραγωγής και κατανάλωσης, βελτιώνουν την καθετοποίηση και προσφέρουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στη ζήτηση.
