Σύμφωνα με την εβδομαδιαία προοπτική του καιρού που παρουσίασε ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, το Σάββατο αναμένονται ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική έως κεντρική Πελοπόννησο, με ανέμους που θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη μικρή άνοδο.
Πτώση θερμοκρασίας και χιόνια από την Κυριακή
Την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση, οι βροχές θα συνεχιστούν στα δυτικά, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και από το βράδυ και σε χαμηλότερα υψόμετρα της βορειοανατολικής χώρας. Οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ιδιαίτερα στα βόρεια, με μέγιστες τιμές 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις από τα 300 μέτρα και άνω, πριν από σταδιακή βελτίωση του καιρού από αργά το απόγευμα. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Ξεροβόρι, παγετός και σταδιακή βελτίωση
Την Τρίτη ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές, με γενικά αίθριο σκηνικό, έντονο κρύο και παγετό στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρό σε κεντρικά και βόρεια. Τοπικές βροχές θα περιοριστούν στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Την Τετάρτη αναμένεται ηλιοφάνεια, άνεμοι έως 6 μποφόρ και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας.
H ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
✅Σάββατο :Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες σε Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική–κεντρική Πελοπόννησο. Θυελλώδεις άνεμοι έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.Πρόσκαιρη μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.
✅Κυριακή :Βροχές στα δυτικά και σποραδικές…— Theodoros Kolydas (@KolydasT) January 9, 2026
Αντιπαράθεση για τα χιόνια στην Αττική
Την ίδια ώρα, έντονη συζήτηση έχει ανοίξει μεταξύ μετεωρολόγων για το αν η επερχόμενη κακοκαιρία θα φέρει χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, με επίκεντρο την Αττική. Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, έκανε λόγο για χιονοπτώσεις ακόμη και σε νησιά του Αιγαίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Αντίθετα, ο Θοδωρής Κολυδάς και ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, μίλησαν για υπερβολές, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την Αττική και αναμένονται νεότερα προγνωστικά δεδομένα. Ωστόσο σύμφωνα με τον Τσατραφύλλια «κλείδωσε» η πρώτη σημαντική ψυχρή εισβολή του 2026, με τον μετεωρολόγο του Alpha να αναφέρει πως το Σάββατο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι σε θάλασσα και σε στεριά (και Αττική ). Καταιγίδες στα δυτικά. Χιόνια σε ορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα στην Ήπειρο (650 μέτρα). Την Κυριακή έως την Τρίτη θα σημειωθεί κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και 12 βαθμούς, με θυελλώδεις βοριάδες και χιόνια σε ορεινά- ημιορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα (0-600 μέτρα), σε ανατολική Μακεδονία , Θράκη , Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες, νησιά βορείου Αιγαίου, ενώ για την Αττική προβλέπει κυρίως τη Δευτερά χιόνια στα ορεινά της, σημειώνοντας πως για χαμηλότερα υψόμετρα είναι νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα.
Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι από το απόγευμα της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας οι χιονοπτώσεις θα αφορούν κυρίως τον κεντρικό ηπειρωτικό κορμό, τη βόρεια χώρα και τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν προς το Αιγαίο. Όπως είπε, «χιόνια πολύ πιθανόν να φτάσουν και στην Αττική, αλλά και στην Κρήτη», ενώ την Τρίτη στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει έως και στους -10 με -12 βαθμούς.
