Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε αρχικά από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο καταδίκασε έντονα την ενέργεια, αποδίδοντάς την στη «συστηματική έλλειψη αντίδρασης των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της Βόρειας Μακεδονίας σε προηγούμενες επιθέσεις και πράξεις βανδαλισμού εναντίον εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τη Βουλγαρία και τη βουλγαρική κοινότητα».
Η επίθεση επιβεβαιώθηκε και από το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ενώ καταδικάστηκε επισήμως και από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
A powerful Macedonian warrior attacked the Bulgarian embassy in Skopje with a stone after losing an argument with a vending machine and blaming foreign policy. pic.twitter.com/zQLK6G0ZzA
— една българка (@transbulgaria) January 11, 2026
«Κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης»
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας χαρακτηρίζει το περιστατικό «κατάφωρη παραβίαση του καθεστώτος της διπλωματικής αποστολής της Βουλγαρίας» και κάνει λόγο για «σαφή παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις».
Παράλληλα, καλεί τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, καθώς και να εγγυηθούν την ασφάλεια των βουλγαρικών διπλωματικών και προξενικών Αρχών, του προσωπικού τους και της περιουσίας τους.
Bulgarian Embassy in Skopje Vandalized, Foreign Ministry Indignant that North Macedonia Authorities Tolerate Such Attacks.https://t.co/k9CXXkWu4t pic.twitter.com/o7bq3qocD4
— Bulgarian News Agency (@BTAnewsENG) January 11, 2026
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες επιθέσεις είχαν σημειωθεί το 2022 σε πολιτιστικούς συλλόγους της βουλγαρικής μειονότητας στις πόλεις Μπίτολα (Μοναστήρι) και Οχρίδα, γεγονότα που είχαν επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα στις διμερείς σχέσεις.
Τεταμένες σχέσεις και ευρωπαϊκό αδιέξοδο
Οι σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας παραμένουν τεταμένες τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της Σόφιας σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βουλγαρία είχε μπλοκάρει τη διαδικασία, ωστόσο το καλοκαίρι του 2022 οι τότε κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχθηκαν συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ, η οποία προέβλεπε την άρση του βουλγαρικού «βέτο», υπό την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα τροποποιούσε το Σύνταγμά της ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα.
Ωστόσο, η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση των Σκοπίων δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, λόγω της αντίθεσης του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην εξουσία υπό τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
