«Ήταν μια κανονική πτήση, όπως πάντα», δήλωσε ο επιβάτης Τζακ Κάμποτ στο Fox News για το αεροσκάφος που προσγειώθηκε από το Μόντρεαλ στο LaGuardia. «Η προσγείωση ήταν πολύ “σκληρή”. Σταματήσαμε πολύ γρήγορα, και δύο δευτερόλεπτα αργότερα έγινε σύγκρουση», συμπλήρωσε.
«Το αεροπλάνο έστριβε αριστερά και δεξιά. Ήταν χάος. Δεν φαινόταν να υπάρχει κανείς που να το ελέγχει», είπε.
‘IT WAS CHAOS’: An Air Canada passenger details the harrowing moments when the plane he was on collided with a fire truck on the runway during landing at LaGuardia Airport. Two pilots were killed and dozens of passengers were injured. pic.twitter.com/7Nt36V5Bfc
— Fox News (@FoxNews) March 23, 2026
Ένας άλλος επιβάτης περιέγραψε ότι φαινόταν σαν οι πιλότοι να είχαν ενεργοποιήσει την αντίστροφη ώση την τελευταία στιγμή, κάτι που πιθανόν έσωσε τη ζωή πολλών επιβατών. «Μόλις είχαμε προσγειωθεί και περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα νιώσαμε όλοι ένα τράνταγμα προς τα εμπρός, μετά ένα δυνατό κρότο και κάτι που έμοιαζε σαν να γλιστρούσαμε πλαγίως κατά μήκος του διαδρόμου», έγραψε στο Reddit ο επιβάτης Μπράντι Σέγκο, σύμφωνα με την New York Post.
«Κάποιος είπε ότι ο πιλότος προσπάθησε να ενεργοποιήσει την αντίστροφη ώση την τελευταία στιγμή. Ειλικρινά, μάλλον μας έσωσαν τη ζωή. Μακάρι να μπορούσα να πω στις οικογένειές τους πόσο ευγνώμων είμαι. Είναι ήρωες», πρόσθεσε.
Και οι δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους ενώ 41 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
«Έκανα λάθος»
Νωρίτερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ηχητικό ντοκουμέντο που αποτύπωνε τις αγωνιώδεις στιγμές πριν και μετά από τη θανατηφόρα σύγκρουση, με ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας να δηλώνει μετά το περιστατικό ότι «έκανε λάθος».
Το ηχητικό που δημοσίευσε η New York Post αποτυπώνει το κλίμα έντασης που επικρατούσε στον πύργο ελέγχου. Σύμφωνα με το LiveATC, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάλεσαν ένα άλλο αεροσκάφος που πλησίαζε να ματαιώσει την προσέγγιση, την ώρα που εκτυλισσόταν στο έδαφος το τραγικό περιστατικό το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου και του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους.
Στο πυροσβεστικό όχημα είχε δοθεί άδεια να διασχίσει τον διάδρομο 4 του αεροδρομίου, πριν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας το καλέσουν να σταματήσει. «Σταμάτα, σταμάτα, σταμάτα, σταμάτα… Truck 1, σταμάτα, σταμάτα, σταμάτα. Σταμάτα Truck 1. Σταμάτα», ακούγεται να λέει με έντονο ύφος ο ελεγκτής.
Παράλληλα, ένας ελεγκτής ακούγεται να δίνει οδηγία σε αεροσκάφος της Frontier (που εκτελούσε την πτήση Delta 2603), να ματαιώσει την προσέγγισή του, πριν επανέλθει στην επικοινωνία με το αεροσκάφος της Air Canada, που εκτελούσε την πτήση Jazz 646 και είχε συγκρουστεί ήδη με το πυροσβεστικό.
«Jazz 646, βλέπω ότι συγκρουστήκατε με το όχημα. Παραμείνετε στη θέση σας. Γνωρίζω ότι δεν μπορείτε να κινηθείτε. Οχήματα κατευθύνονται προς εσάς», ακούγεται να λέει.
