Ο Αράπκιρλι είχε παραπεμφθεί σε δίκη για σχόλια που είχε κάνει μέσω X όσον αφορά τις πολυαίμακτες συγκρούσεις στη Συρία μετά την ανατροπή, τον Δεκέμβριο του 2024, του μέχρι τότε προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι δημοσιεύσεις του αναφέρονταν κυρίως στα πολύνεκρα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του Άσαντ και δυνάμεις προσκείμενες στις νέες συριακές de facto αρχές, σε πόλεις και χωριά με κατοίκους κατά πλειονότητα αλαουίτες.
Η Τουρκία, η οποία παρείχε υποστήριξη στην έφοδο των ανταρτών η οποία ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Άσαντ, διατηρεί έκτοτε πολύ στενές σχέσεις με τη νέα εξουσία στη Συρία υπό τον πρόεδρο Άχμεντ Αλ Σάρα.
Απευθυνόμενος στην έδρα, ο Αράπκιρλι είπε πως δεν επρόκειτο να υπερασπιστεί καν τον εαυτό του για τις κατηγορίες σε βάρος του, τις οποίες χαρακτήρισε ανυπόστατες: «Εδώ, παρουσία του εισαγγελέα, θέλω να καταγγείλω ένα έγκλημα πολύ πιο σοβαρό: το ότι βυθίζεται η κοινή γνώμη σε βαθύ σκοτάδι», είπε, σύμφωνα με την ΜΚΟ Ένωση για τη Μελέτη των Μέσων Ενημέρωσης και του Δικαίου (Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, MLSA).
Prison sentence for Arapkirli on “disinformation” charge
Journalist Zafer Arapkirli was sentenced to 2 years and 6 months in prison for the crime of “spreading misleading information” within the scope of TCK 217/A.
In the hearing that started with approximately a 3-hour delay,… pic.twitter.com/4b10eoYU5y— MLSA (@mlsaturkey) April 14, 2026
Το δικαστήριο τον αθώωσε για τη δεύτερη κατηγορία σε βάρος του, αυτήν της «υποκίνησης μίσους», ανέφερε σε ρεπορτάζ της η BirGün.
Ο Ερόλ Εντέρογλου, στέλεχος της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) στην Τουρκία, στηλίτευσε την ετυμηγορία, τονίζοντας ότι σκοπός είναι «να στερηθεί τον κοινωνικό του ρόλο ένας δημοσιογράφος με καριέρα 42 χρόνων».
«Η δημοσιογραφία δεν θα μπορέσει να πάψει να είναι επικίνδυνο επάγγελμα όσο δεν τερματίζεται η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης» στην Τουρκία, πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξής του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αράπκιρλι είπε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, παρότι οι ποινές τριών ετών και κάτω σπανίως εφαρμόζονται στην Τουρκία. Ωστόσο, σημαίνουν κατά κανόνα πως οι καταδικασθέντες πρέπει να παρουσιάζονται σε μεταγενέστερες δικαστικές διαδικασίες κι έχουν δυσβάστακτο κόστος για δικηγόρους και δικαστικά έξοδα.
Ερωτηθείς τι σημαίνει η απόφαση της δικαιοσύνης, απάντησε ότι οι τουρκικές αρχές «προσπαθούν να εμποδίσουν τη δουλειά μας, αλλά η αντίστασή μας θα συνεχιστεί ό,τι κι αν γίνει».
