Διεθνή

Σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στον Λίβανο, η Βηρυτός καταγγέλλει παραβιάσεις από το Ισραήλ

Με πυρά, που μάλλον ήταν για πανηγυρισμό, αλλά και επιθέσεις κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο στρατός του Λιβάνου επισήμανε ότι ο ισραηλινός στρατός προέβη σε «επιθετικές πράξεις», οι οποίες παραβιάζουν την εκεχειρία. Έχουμε καταγράψει ισραηλινές επιθέσεις, καθώς και σποραδικούς βομβαρδισμούς σε διάφορα χωριά του νότιου Λιβάνου, αναφέρουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Από την ισραηλινή πλευρά δεν υπάρχουν για την ώρα σχόλια για την καταγγελία.

Μαρτυρίες δημοσιογράφων του AFP ανέφεραν ότι ακούστηκαν σφοδρά και συνεχή πυρά στα νότια προάστια της Βηρυτού γύρω στα μεσάνυχτα.

Μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου έκαναν και αυτά λόγο για πυρά κατά την έναρξη της ανακωχής 10 ημερών, που ανακοινώθηκε νωρίτερα την Πέμπτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Φαίνεται ότι ήταν «πανηγυρικοί» πυροβολισμοί  για την έναρξη της εκεχειρίας, καθώς εξάλλου πολλοί είχαν βγει στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους.

Αργά μετά τα μεσάνυχτα ο στρατός του Λιβάνου έστειλε στρατιώτες για την τήρηση της τάξης, με εντολή μάλιστα να συλλαμβάνουν όποιον πυροβολεί στον αέρα.

Δύο ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε ένα μήνυμα στη Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι αν τηρήσει την 10ήμερη κατάπαυση πυρός, θα βγει ωφελημένη.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε: «Ελπίζω η Χεζμπολάχ να συμπεριφερθεί ωραία και σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής περιόδου. Αν το κάνει, θα είναι μια ΜΕΓΑΛΗ στιγμή για εκείνους. Όχι άλλες δολοφονίες. Πρέπει επιτέλους να επικρατήσει ΕΙΡΗΝΗ! Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε για το θέμα αυτό. Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ».

Δημοφιλέστερα

To Top