Διεθνή

Η Apple μπαίνει στην «μετά-Κουκ» εποχή και ψάχνει το επόμενο εμπορικό hit μετά το iPhone

Η εποχή του Τιμ Κουκ στην Apple φτάνει στο τέλος της, με την εταιρεία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη πρόκληση: να καθορίσει ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο προϊόν που θα διαδεχθεί την επιτυχία του iPhone.

Η σημασία της μετάβασης είναι καθοριστική, καθώς, σύμφωνα με το Axios, ο Κουκ κατάφερε να επεκτείνει την επιτυχία του iPhone σε προϊόντα όπως το Apple Watch και τα AirPods, ενώ παράλληλα δημιούργησε έναν ισχυρό τομέα υπηρεσιών που ενίσχυσε σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας. Ωστόσο, η Apple δεν έχει καταφέρει να εισέλθει σε μια νέα μεγάλη κατηγορία προϊόντων, ενώ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Κουκ θα παραδώσει τα καθήκοντα του CEO στον επικεφαλής hardware Τζον Τέρνους, παραμένοντας ωστόσο στην εταιρεία ως εκτελεστικός πρόεδρος. Παράλληλα, η Apple προήγαγε τον Τζόνι Σρούτζι, τον άνθρωπο που θεωρείται καθοριστικός για την επιτυχία των επεξεργαστών της εταιρείας, σε νέο ρόλο ως επικεφαλής hardware.


Η Apple μπαίνει στην «μετά-Κουκ» εποχή και ψάχνει το επόμενο εμπορικό hit μετά το iPhone

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον Σρούτζι να παραμείνει στην Apple, καθώς το όνομά του αναφέρεται συχνά σε διαδικασίες επιλογής διευθυνόντων συμβούλων στον τεχνολογικό κλάδο.

Σε γενικότερο επίπεδο, ο Κουκ θεωρείται ότι διαχειρίστηκε με επιτυχία την εμπορική δυναμική του iPhone, μετατρέποντας την Apple σε μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες παγκοσμίως. Ωστόσο, οι προσπάθειές του να επεκτείνει την εταιρεία πέρα από το συγκεκριμένο προϊόν δεν είχαν αντίστοιχη επιτυχία. Η Apple δημιούργησε μια ισχυρή ομάδα με στόχο την είσοδο στην αγορά αυτόνομων οχημάτων, αλλά τελικά εγκατέλειψε το σχέδιο χωρίς να παρουσιάσει κάποιο προϊόν.

Παράλληλα, η πρώτη απόπειρα της εταιρείας στον χώρο της μικτής πραγματικότητας, το Vision Pro, παραμένει διαθέσιμο προς πώληση, αλλά η υψηλή τιμή του έχει περιορίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Τι θα κάνει η εταιρεία με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση της Apple στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπου η στρατηγική της παραμένει ασαφής. Το 2024, ο Κουκ παρουσίασε το όραμα για το Apple Intelligence, μια εξατομικευμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να απαντά σε ερωτήματα αξιοποιώντας δεδομένα αποθηκευμένα σε διαφορετικές πηγές, με τρόπο που δεν θα είναι προσβάσιμος ούτε από την ίδια την Apple ούτε από τρίτους.

Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, καθυστερώντας επανειλημμένα ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες λειτουργίες που παρουσιάστηκαν στην κεντρική ομιλία. Μια ανανεωμένη έκδοση του Siri, η οποία θα ενσωματώνει ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες, αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος.

Ταυτόχρονα, η Apple προχώρησε σε συμφωνία με τη Google προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στην οικογένεια μοντέλων Gemini, τα οποία αναμένεται να υποστηρίξουν μελλοντικές λειτουργίες του Apple Intelligence.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκρατημένη προσέγγιση της Apple ενδέχεται τελικά να αποδειχθεί επωφελής, εφόσον καταφέρει να διατηρήσει το πλεονέκτημά της στο hardware, ενώ άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

Δημοφιλέστερα

To Top