Περιβάλλον

Τα φυτά στις διαδρομές του Ολύμπου: Οδηγός πεδίου για τη χλωρίδα του βουνού

Τα φυτά που συναντούν, σε πολλές διαδρομές τους, οι πεζοπόροι στον Όλυμπο, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, καταγράφονται σε μια νέα έκδοση, που μόλις κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα.

Το «Olympic Flowers-fields guide to the flora of Mt Olympus», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ανάβαση με συγγραφείς τον κορυφαίο βοτανικό και ειδήμονα της ελληνικής χλωρίδας, Arne Strid και τον ερευνητή και φωτογράφο, Λευτέρη Κηπόπουλο, αποτελεί ουσιαστικά έναν οδηγό πεδίου για τη χλωρίδα του Ολύμπου. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και χάρτης της περιοχής σε κλίμακα 1:40.000, καθιστώντας τον εργαλείο για κάθε πεζοπόρο, φυσιολάτρη και επιστήμονα.

«Περιέχει και μια επικαιροποιημένη λίστα με τα 1.983 καταγεγραμμένα φυτά του Ολύμπου, εκ των οποίων τα 372 περιλαμβάνονται σε εικονογραφημένο οδηγό και αποτελούν εκείνα που είναι πιο πιθανό να συναντήσει ένας ορειβάτης στις διαδρομές» εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κηπόπουλος, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα ενδημικά φυτά, βρίσκονται στην αλπική ζώνη, στα 2.900 μέτρα.


Τα φυτά στις διαδρομές του Ολύμπου: Οδηγός πεδίου για τη χλωρίδα του βουνού

Ο Όλυμπος ως βοτανικός προορισμός

Έχοντας περπατήσει δεκάδες φορές το βουνό για περισσότερα από 20 χρόνια, ο κ. Κηπόπουλος ασχολείται συστηματικά με την καταγραφή των φυτών ως ιδιώτης -ο ίδιος είναι πλέον συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Θεωρεί, μάλιστα, ότι τιμώνται στο πρόσωπό του, με αυτή την έκδοση, όλοι οι εθελοντές που έχουν βοηθήσει την επιστήμη της βοτανικής με τις καταγραφές που κάνουν. «Με ενδιαφέρει να προβληθεί ο Όλυμπος ως ένας βοτανικός προορισμός και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος ώστε να μην ξεριζώνει φυτά και το αυτονόητο, να μην πετάει σκουπίδια» λέει.


Τα φυτά στις διαδρομές του Ολύμπου: Οδηγός πεδίου για τη χλωρίδα του βουνού

Άλλωστε, η έκδοση αποτελεί ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες του βουνού, ένα μέρος της χλωρίδας και συγχρόνως να δοθεί και μια άλλη διάσταση στην πεζοπορική διαδρομή. «Να προτρέψουμε, δηλαδή, τον κόσμο να μην κοιτάζει μόνο την ώρα που χρειάστηκε για να ανέβει, αλλά να θαυμάσει και να αναγνωρίσει τα φυτά που υπάρχουν σε διάφορες διαδρομές. Γι’ αυτό και επιλέξαμε φυτά που λίγο – πολύ θα τα συναντήσει κανείς σε κάποιες από τις διαδρομές».


Τα φυτά στις διαδρομές του Ολύμπου: Οδηγός πεδίου για τη χλωρίδα του βουνού

Δημοφιλέστερα

To Top