Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα μέτρα δεν εστιάζονται τόσο στα «τέκνα της Ρωσίας», τους θηριώδεις, πάνοπλους και άρτια εκπαιδευμένους άνδρες της FSO (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φύλαξης που δημιουργήθηκε από τον συνάδελφο του Πούτιν στην KGB, πράκτορα Γεβγκένι Μουρόβ) και της SBP. Με το πρωτόκολλο ασφαλείας του Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει αλλάξει ριζικά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν περισσότερα από 27 αντιαεροπορικά συστήματα, με κυριότερο το Pantsir S1, υπόγεια, θωρακισμένα καταφύγια, κάποια από τα ισχυρότερα και πιο εξελιγμένα jammers του κόσμου, αλλά και η τέχνη της παραπλάνησης: τα λεγόμενα «μπεζ δωμάτια», γραφεία-κλώνοι τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας και φιλοξενούν για λίγο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Απομονωμένος
Κυρίως όμως, είναι η απομόνωση αυτό που χρησιμοποιείται ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συναντάται πλέον με άλλους παρά μόνο με πολύ έμπιστους αξιωματούχους που έχουν άμεση εμπλοκή στον πόλεμο με την Ουκρανία. Καθόλου τυχαία, δεν έχει προσκληθεί στη φετινή παρέλαση της 9ης Μαϊου ούτε ένα μέρος της ρωσικής δουμάς! Απευθύνεται στο ρωσικό λαό με βιντεοσκοπημένα μηνύματα (ώστε να μη μπορεί να εντοπιστεί από live μετάδοση σήματος) και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις.
Ο μεγαλύτερος εφιάλτης των ανδρών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, η ανάμιξη του Πούτιν με το πλήθος και η έκθεσή του σε θανάσιμο κίνδυνο που δεν θα μπορούσαν ούτε και αυτοί να αποσοβήσουν, φαίνεται πως ανήκει πια στο παρελθόν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εμφανιστεί σπάνια μπροστά στο πλήθος και δεν θα «ξεστρατίσει» ώστε να χαιρετήσει έναν βετεράνο ή μια μπάμπουσκα που θέλει να του φιλήσει το μάγουλο.
Ούτε και θα εκτεθεί στο πλήθος, όταν είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2019, ακολουθώντας την προτροπή του Σέρβου τότε ομολόγου του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Μου λένε ότι έχουν μαζευτεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στον ναό του Αγίου Σάββα του Βελιγραδίου που τώρα χτίζεται. Έχουν μαζευτεί για να σε δουν. Αξίζει να περάσουμε», είπε ο Βούτσιτς, με τον Πούτιν να δέχεται μπροστά στα έντρομα μάτια των περίπου 100 ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας.
Καθώς στο ναό -ακόμα και μέσα στο κτίριο- το πλήθος συνωστιζόταν για να δει από κοντά ή να χαιρετήσει τον Πούτιν, οι σωματοφύλακές του έκαναν έναν σφιχτό κλοιό γύρω του και τον συνόδευσαν στο αυτοκίνητο, σπρώχνοντας βίαια ακόμα και ιερείς στη διαδρομή. Παρεμπιπτόντως, οι άνδρες που καλούνται να φυλάξουν τον Πούτιν, περνούν από σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση που ανανεώνεται, με νέες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η ελεύθερη πτώση και επιβίωση στο Βόρειο Πόλο (!)και οι καταδύσεις σε παγωμένες λίμνες κ.α.
Ούτως ή άλλως, ο Πούτιν σπάνια ως ποτέ εκτίθεται σε πλήθη (από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει απειλή) και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Αλλά και όταν το κάνει, κατά κανόνα εμφανίζεται μπροστά σε «προετοιμασμένο» πλήθος. Έτσι ονομάζουν οι άντρες της ασφάλειάς του το πλήθος στο οποίο έχουν «φυτευτεί» μυστικοί πράκτορες σε σημεία του ώστε να ελέγχουν και να προλάβουν τυχόν κακόβουλες επιθέσεις, αλλά και για να το κατευθύνουν, εάν χρειαστεί.
Επιπλέον, ακόμα και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είναι ελάχιστοι αυτοί που τον πλησιάζουν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που έχουν την ευκαιρία να τον αγγίξουν. Χαρακτηριστικότερη αυτού είναι η εικόνα από την, επί εποχής Covid, συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν. Καθώς ο Μακρόν αρνήθηκε να υποβληθεί σε PCR Test από τους γιατρούς του Ρώσου προέδρου, οι δυο τους συναντήθηκαν καθήμενοι στις δύο άκρες του «παγοδρομίου». Πρόκειται για το τεράστιο (μήκους 6 μέτρων και πλάτους 2,5) λευκό λακαριστό διακοσμημένο με φύλλα χρυσού τραπέζι. Αυτό δεν έγινε στα πλαίσια μιας προσπάθειας του Πούτιν να ταπεινώσει τον Μακρόν, ούτε και οι συναντήσεις του με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας που γίνονται με παρόμοια απόσταση είναι δείγμα σνομπισμού. Απλά αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου ασφαλείας του προέδρου, ώστε να μην έρθει σε επαφή με ιούς, αλλά ακόμα και νευροτοξικούς παράγοντες που μεταδίδονται με την επαφή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικό όπλο.
