Ο Μεντβέντεφ, σε ανάρτηση στην αγγλική έκδοση του λογαριασμού του στο X, έδωσε συγχαρητήρια στους δυτικούς «φίλους» της χώρας για την επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, δοκιμή του βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου, προσθέτοντας πως η εξέλιξη αυτή, τους φέρνει «πολύ πιο κοντά» στη χώρα του!
«Συγχαρητήρια σε όλους τους «φίλους» της Ρωσίας στη Δύση για την επιτυχή δοκιμή του συστήματος στρατηγικών πυραύλων «Σαρμάτ». Τώρα είμαστε όλοι πολύ πιο κοντά!» έγραψε χαρακτηριστικά.
Congratulations to all Russia’s western “friends” on the successful test of the Sarmat strategic missile system. Now we’re all so much closer! pic.twitter.com/6xcBLIXQCO
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) May 13, 2026
Την επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία είχε επιχειρήσει κι άλλες φορές τα προηγούμενα χρόνια ανάλογες δοκιμές, οι οποίες είχαν αποτύχει, προκαλώντας καθυστερήσεις στην ανάπτυξή του.
Σύμφωνα με πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο την Τρίτη, ο Πούτιν ενημερώθηκε για τη δοκιμή μέσω τηλεδιάσκεψης από τον διοικητή των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, Σεργκέι Καρακάγεφ. Ο τελευταίος ανέφερε ότι η εκτόξευση επιβεβαίωσε την αξιοπιστία του σχεδιασμού και των τεχνολογικών χαρακτηριστικών του συστήματος.
Russia successfully conducted a test launch of the RS-28 ‘Sarmat’ ICBM. The tests confirmed the missile’s stated performance specifications. pic.twitter.com/sQBRsZ6k1i
— Massimo Frantarelli (@MrFrantarelli) May 12, 2026
«Η εκτόξευση ήταν επιτυχής», δήλωσε ο Καρακάγεφ στον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Πούτιν επανέλαβε ότι ο Sarmat αποτελεί «το ισχυρότερο πυραυλικό σύστημα στον κόσμο», υποστηρίζοντας ότι έχει εμβέλεια άνω των 35.000 χιλιομέτρων. Επιπλέον, η συνολική ισχύς της πυρηνικής κεφαλής που μπορεί να μεταφέρει ο Sarmat είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αντίστοιχα συστήματα, ενώ η ταχύτητα του μπορεί να ξεπεράσει τα 10 mach, καλύπτοντας απόσταση 12.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για τη δοκιμή.
Ο πύραυλος Sarmat σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τους παλαιούς σοβιετικούς πυραύλους Voevoda, γνωστούς στο NATO με την ονομασία «Satan». Ωστόσο, το πρόγραμμα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο προβληματικά στρατηγικά εξοπλιστικά σχέδια της Ρωσίας.
