Για να κατοχυρώσουν το «μπόνους» της έκπτωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει όχι μόνο να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως το τέλος της ημέρας, αλλά και να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό έως και τις 31 Ιουλίου.
Από το Σάββατο 16 Μαΐου και έως τις 15 Ιουνίου η έκπτωση πέφτει στο 3%, ενώ για δηλώσεις που θα υποβληθούν από τις 16 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου περιορίζεται ακόμη περισσότερο, στο 2%.
Η εικόνα των φετινών δηλώσεων δείχνει ήδη σημαντικό αριθμό χρεωστικών εκκαθαριστικών, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3.379.992 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές, το 29,23% ή 987.972 δηλώσεις είναι χρεωστικές, το 34,10% ή 1.152.577 είναι πιστωτικές και το 36,67% ή 1.239.443 είναι μηδενικές.
Το συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου που έχει βεβαιωθεί μέχρι στιγμής ξεπερνά τα 1,48 δισ. ευρώ, με τον μέσο φόρο για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό να διαμορφώνεται στα 1.499 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, οι επιστροφές φόρου στα πιστωτικά εκκαθαριστικά φτάνουν συνολικά τα 295,3 εκατ. ευρώ, με τη μέση επιστροφή να ανέρχεται στα 256 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ προχωρά ήδη με ταχύτατους ρυθμούς στις επιστροφές για όσους δεν έχουν οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις πληρωμές να ολοκληρώνονται συνήθως μέσα σε περίπου μία εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης.
Μέχρι στιγμής, οι επιστροφές και οι συμψηφισμοί αφορούν 1.071.852 φορολογούμενους, δηλαδή το 91,78% των πιστωτικών δηλώσεων, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 197,67 εκατ. ευρώ.
Από αυτούς:
– 765.310 φορολογούμενοι χωρίς χρέη θα λάβουν άμεσα επιστροφές ύψους 137,3 εκατ. ευρώ.
– Για 301.034 φορολογούμενους γίνονται συμψηφισμοί οφειλών πριν την επιστροφή ποσών ύψους 56,3 εκατ. ευρώ.
– Για 5.508 περιπτώσεις οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των ΔΟΥ και αφορούν ποσά 4,06 εκατ. ευρώ.
