Διεθνή

Ο Ρίσι Σούνακ… άλλαξε γνώμη για την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής – Θα πάει στην Αίγυπτο για την COP27

Δεκατρείς Νομπελίστες ζητούν από το καθεστώς της Αιγύπτου την άμεση αποφυλάκιση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων ενώ ορισμένοι κάνουν απεργία πείνας με αφορμή την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, που ξεκινούν στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου στις 6 Νοεμβρίου.

Τα πνεύματα είναι τεταμένα ενόψει της διεξαγωγής της συνόδου κορυφής για το κλίμα σε μία αραβόφωνη χώρα που «φιμώνει» τις διαφορετικές φωνές στέλνοντας στη φυλακή τους αντιφρονούντες.

Όπως προειδοποιούν πολλοί που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ένας Βρετανο-αιγύπτιος απεργός πείνας μπορεί να πεθάνει στη φυλακή αφού αποφάσισε να σταματήσει να πίνει νερό από την πρώτη ημέρα της συνόδου, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Πρόκειται για τον Alaa Abd El-Fattah, ο οποίος κάνει απεργία πείνας εδώ και έξι μήνες ενώ, από τις 6 Νοεμβρίου, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής για το κλίμα, θα σταματήσει και το νερό, όπως έχει δεσμευτεί.

Από την πλευρά τους, οι Νομπελίστες καλούν τους ηγέτες που θα παραστούν στη σύνοδο COP27 για το κλίμα να βοηθήσουν έτσι ώστε να αποφυλακιστούν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του συγγραφέα Alaa Abd El-Fattah που έχει κάνει απεργία πείνας εδώ και μισό χρόνο και κινδυνεύει να πεθάνει.

Σε επιστολή, που συντάχθηκε από τους εκδοτικούς οίκους με τους οποίους συνεργαζόταν ο συγγραφέας Abd El-Fattah στο Ηνωμένο Βασίλειο, «Fitzcarraldo Editions» και «Seven Stories Press», 13 νικητές του Νόμπελ Λογοτεχνίας καλούν την κυβέρνηση του Καΐρου να τον απελευθερώσει άμεσα.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έκανε στροφή 180 μοιρών επιβεβαιώνοντας σήμερα, ότι τελικά θα δώσει το παρόν στη σύνοδο κορυφής στις 6 Νοεμβρίου.

Στην ετήσια σύνοδο κορυφή των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα με την παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από 200 χώρες, αναμένεται να παραστούν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να παραστεί στη σύνοδο κορυφής ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έσπευσε να δηλώσει ότι θα μεταβεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε διαμηνύσει στο τέλος του περασμένου μήνα ότι δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο στην Αίγυπτο προκειμένου να επικεντρωθεί στα εσωτερικά ζητήματα και τον προϋπολογισμό.

«Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη ευμάρεια χωρίς δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Δεν υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια χωρίς επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε σήμερα ο Ρίσι Σούνακ».

Η  Βρετανία παραδίδει την σκυτάλη του οικοδεσπότη της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο κατά την έναρξη των συνομιλιών την Κυριακή. Ο Σούνακ υποστήριξε επίσης ότι θέλει να παραδώσει την κληρονομιά της Γλασκώβης «για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς και βιώσιμου μέλλοντος».

Η αρχική απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να μην παραστεί στη σύνοδο στην Αίγυπτο ήγειρε ερωτήματα σχετικά με την προσήλωσή του στον στόχο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Ο ίδιος, μάλιστα, δέχθηκε επίπληξη και από τον επικεφαλής της επιτροπής που συντόνισε την COP26 Αλόκ Σάρμα, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, τον κατηγόρησε για «αποτυχία ηγεσίας».

Επιπλέον, το παράρτημα της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι ο Σούνακ δεν παίρνει την κλιματική αλλαγή «αρκετά σοβαρά».

Δημοφιλέστερα

To Top