Με τους πυραύλους αέρος αέρος Bozdogan οι οποίοι δοκιμάστηκαν σήμερα θέλει η Τουρκία να εξοπλίσει τα drone Bayraktar.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες με ανάρτηση του Υπουργείου Άμυνας στο Twitter γνωστοποίησε πως προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου αέρος-αέρος Bozdoğan, που αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του έργου Göktuğ.
Το Göktuğ είναι ένα τουρκικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη τεσσάρων παραλλαγών πυραύλων αέρος-αέρος που πρόκειται να εκτοξευθούν από F-16 καθώς και μελλοντικά τουρκικά Hürjet και TF-X.
Hava Kuvvetlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ve Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan Hava-Hava Füzesinin test atışları 401’inci Test Filo Komutanlığımız tarafından başarılı bir şekilde devam ediyor.#MSB pic.twitter.com/lnGkKETgZn
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 10, 2022
Αυτοί οι πύραυλοι πρόκειται να είναι οι πρώτοι τουρκικοί πύραυλοι αέρος-αέρος της γείτονος. Το Bozdoğan (Merlin) είναι μικρού βεληνεκούς υπέρυθρης εμβέλειας και το Gökdoğan (Peregrine) είναι εκτός οπτικού βεληνεκούς ενεργοί πύραυλοι υποδοχής ραντάρ. Και οι δύο πύραυλοι σχεδιάζεται επίσης να ενσωματωθούν στα Bayraktar AKINCI και Bayraktar Kızılelma, τουρκικά UCAV που έχουν αναπτυχθεί εγχώρια.
Ο Merlin έχει σχεδιαστεί για χρήση με τον εκτοξευτή κατευθυνόμενων βλημάτων LAU-129.
Ο Gökdoğan (Peregrine) έχει εκτιμώμενο βεληνεκές 65χλμ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή θα είναι συμβατός με τα στρατιωτικά πρότυπα MIL-STD-1553 και MIL-STD-1760 και έχει σχεδιαστεί για χρήση με τον εκτοξευτή κατευθυνόμενων βλημάτων LAU-129.
Τα Bayraktar
Υπενθυμίζεται ότι τα Bayraktar έχουν γίνει το νέο «όπλο» της Τουρκίας στην προσπάθεια να προκαλέσει την Ελλάδα αφού τα αξιοποιεί μεταξύ άλλων και για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και να προβαίνει σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Baykar Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş., κυρίως για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα αεροσκάφη παρακολουθούνται και ελέγχονται από πλήρωμα σε σταθμό ελέγχου εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων. Η ανάπτυξη του UAV έχει πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό στον Selçuk Bayraktar, πρώην μεταπτυχιακό φοιτητή του MΙΤ.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγο μετά τις 3:00, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία υπερπτήση από ένα μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος πάνω από την Κανδελιούσσα.